Diana Șoșoacă stârnește noi controverse: vrea unirea României cu Republica Moldova. Ce scrie în legea depusă

de: Cătălina Burghelea
31 03. 2023

După ce a solicitat anexarea teritoriilor din vechiul regat al României, care sunt acum în Ucraina, senatoarea Diana Șoșoacă a depus un proiect de lege pentru unirea țării noastre cu Republica Moldova. Mai mult, avocata susține că autoritățile de la București ar trebui să negocieze acest lucru la pachet cu prima cerință a sa. Kievul a anunțat deja că inițiază impunerea de sancțiuni împotriva ei, fiind desemnată o „persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”.

Diana Șoșoacă, proiect de lege pentru reîntregirea României mari

Diana Șoșoacă, senatoarea care conduce partidul S.O.S. România, a depus, vineri, la Senat, propunerea legislativă intitulată „Lege privind unirea României cu Republica Moldova” și a solicitat adoptarea acesteia în procedură de urgență:

„Art. 1: Parlamentul României reiterează atașamentul faţă de prevederile Actului final al Conferinței C.S.C.E. de la Helsinki, care admite posibilitatea modificării frontierelor pe căi paşnice, diplomatice.

Art. 2: Parlamentul României decide unirea României cu Republica Moldova.

Art. 3: Parlamentul României abilitează guvernul țării sa înceapă de urgență, imediat, negocieri cu autorităţile de la Chișinău pentru definitivarea unirii cu Republica Moldova.

Art 4: După adoptarea prezentei legi și publicarea în Monitorul Oficial vor fi notificate autoritățile internaționale competente, Guvernul Republicii Moldova, U.S.A., N.A.T.O., O.N.U, U.E., pentru aducerea la îndeplinire a dispozițiilor legii”.

Cum motivează propunerea legislativă

Potrivit senatoarei, „în contextul actual, când deja se preconizează negocieri pentru refacerea unor mari teritorii din interese economice și politice, România trebuie să își joace cartea inteligent, cu mult curaj și aplomb, alături de marile puteri”.

„Demersul subsemnatei deschide negocierile la masa mai marilor lumii, pentru reîntregirea României mari, prin unirea cu Republica Moldova și a teritoriilor deținute ilegal de Ucraina, mai ales în virtutea Rezoluției Congresului American 148 din 28 iunie 1991 care menționa sprijinul pentru recuperarea Bucovinei de Nord”, a motivat aceasta.

Senatoarea dorește anexarea unor teritorii ucrainene

Anterior, avocata a propus și anexarea prin lege a teritoriilor din vechiul regat al României, care aparțin acum Ucrainei. Recent, Șoșoacă a depus un proiect de lege care prevede denunțarea de către țara noastră a „Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina după cum urmează”:

„Articolul unic se transformă în Art. 1. După Art. 1 se introduc următoarele articole:
Art. 2 – În temeiul art. 27 din Tratat, acesta va fi denunțat de partea română în anul 2027, cu respectarea termenului de încunoștințare de cel puțin 1 an înainte de expirarea perioadei de valabilitate.
Art. 3 – România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor.
Art. 4 – După adoptarea prezentei legi și publicarea în Monitorul Oficial vor fi notificate autoritățile competente, inclusiv ONU, pentru aducerea la îndeplinire a dispozițiilor legii”.

Kievul a intervenit

În replică, Ucraina a transmis că inițiază impunerea de sancțiuni împotriva senatoarei, fiind declarată „o amenințare la adresa securității naționale”.

„Senatorul Parlamentului României Diana Şoşoacă a inițiat un proiect de lege prin care se propune anexarea de către România a unei părți a regiunii de sud a Ucrainei. Prin acest demers, politicianul marginal încearcă să „recupereze identitatea culturală a populației românești”.

Un exemplu clasic din cartea de metodică a revanșismului rus. Condamnăm ferm încercarea de a pune sub semnul întrebării integritatea teritorială a Ucrainei, de a submina spiritul de bună vecinătate dintre Ucraina și România. MAE al Ucrainei inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Şoşoacă ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”, a reacționat Kievul.