Detaliul care lipsește din Oppenheimer: de ce a omis Christopher Nolan acest amănunt crucial

de: Iulia Kelt
27 07. 2023

Noul film al lui Christopher Nolan, Oppenheimer, se dovedește a fi plin de cele mai intense coșmaruri ale fizicianului de la care a început noțiunea de „război nuclear”.

Totuși, pelicula lui Nolan exclude, în mod intenționat, poate cel mai înfricoșător aspect al creării bombei atomice și există un motiv cât se poate de valid pentru asta.

Un război nuclear, cu sute sau mii de explozii atomice, ar putea trimite planeta într-o stare apocaliptică numită iarnă nucleară, în care miliarde de oameni ar muri, ulterior, de foame.

Armele nucleare sunt cel mai mare pericol cu care se confruntă lumea de mult timp, dar am uitat de el”, a declarat Alan Robock, profesor la Universitatea Rutgers și pionier al cercetării nucleare, pentru publicația Insider.

Iarna nucleară este o teorie bazată pe modele științifice și dezbătută în cadrul comunității de oameni de știință.

Iarna nucleară, întunecată, rece și mortală

Iarna nucleată ar începe cu bombe nucleare care ar incendia orașele lumii. Fiecare explozie nucleară ar aprinde nenumărate mici incendii, care se pot uni în furtuni de foc uriașe, incontrolabile.

În cazul unui atac nuclear continuu, toate acele furtuni de foc ar putea trimite atât de multă funingine în stratosferă încât să formeze o centură în jurul planetei și să blocheze soarele, determinând scăderea temperaturilor cu până la 15 grade Celsius.

Întunericul, frigul și radiațiile cauzate de precipitațiile nucleare ar distruge o mare parte din viața vegetală și animală de pe Pământ.

Cinci oameni de știință, inclusiv Carl Sagan, au propus pentru prima dată această teorie într-o lucrare din anul 1983.

De atunci, o echipă de oameni de știință a combinat modele climatice și simulări ale producției de alimente pentru a înțelege mai bine posibilitatea unei ierni nucleare.

Anul trecut, ei au publicat descoperiri conform cărora peștii și animalele nu ar putea susține lumea dacă iarna nucleară ar distruge recoltele. Ei au ajuns la concluzia că un război nuclear între SUA și Rusia ar putea cauza 5 miliarde de decese ulterioare, din pricina foametei.

Așadar, având în vedere că teoria a apărut în anii 1980, devine lesne de înțeles de ce Christopher Nolan a exclus-o din Oppenheimer.