Detalii incredibile din culisele vizitei lui Biden la Kiev. FSB din Rusia rupe tăcerea
Apar detalii interesante despre vizita secretă a președintelui american Joe Biden la Kiev, cu doar câteva zile înainte să se împlinească un an de la invadarea Ucrainei de către armata rusă. Deși pregătirile au durat mai multe luni, decizia finală a fost luată abia vineri, după o întâlnire cu membri de top ai echipei sale naționale de securitate în Biroul Oval.
Culisele vizitei lui Biden în Ucraina
Update 21 februarie, ora 17.34. Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) susține că nu a oferit garanții Washingtonului în ceea ce privește siguranța președintelui Joe Biden în timpul vizitei sale în Ucraina.
„Statele Unite nu au notificat Rusia printr-un canal diplomatic cu privire la vizita lui Biden la Kiev. Nu am oferit garanții pentru siguranța sa”, a spus Alexandr Bortnikov, directorul FSB, pentru agenția TASS.
Comentariul său vine la o zi după ce Jake Sullivan, consilierul pentru probleme de securitate națională al Casei Albe, a declarat că Statele Unite au informat Rusia despre prezența lui Biden în Ucraina cu câteva ore înainte de plecarea președintelui american.
„I-am anunțat pe ruși că președintele Biden va călători la Kiev. Am făcut asta cu câteva ore înainte de plecarea lui, pentru a exclude orice risc. Dată fiind natura sensibilă a acestor informații, nu pot detalia modul în care au răspuns sau care a fost exact mesajul nostru, dar pot confirma că am furnizat această informație”, a transmis oficialul american.
Știrea inițială: CNN notează că liderul de la Casa Albă a zburat în Ucraina pe timp de noapte, iar călătoria sa a fost ţinută secretă 24 de ore. Aeronava Air Force One a decolat de la baza Andrew când era încă întuneric, la ora locală 4:15, duminică, iar reporterii aflaţi la bordul avionului nu au avut voie cu dispozitive electronice.
Înainte de plecare, Statele Unite au informat Rusia despre planurile lui Biden de a vizita capitala Ucrainei în „scopuri de deconflict”, a spus consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan.
Eforturi uriașe depuse de echipa prezidențială
Ședința din Biroul Oval, ținută vineri, a fost punctul culminant al mai multor luni de eforturi meticuloase făcute de o mână de asistenți ai lui Joe Biden, pentru a planifica vizita în preajma datei de 24 februarie. Din echipa președintelui SUA au făcut parte oficiali din biroul șefului de stat major, Consiliul de Securitate Națională și Biroul militar al Casei Albe. De asemenea, au contribuit Serviciul Secret american, Pentagonul și Comunitatea de Informații, a explicat consilierul adjunct pentru securitate națională, Jon Finer.
Joe Biden a fost informat mereu despre planurile călătoriei, inclusiv despre evaluările de securitate. Iar discuțiile dintre Casa Albă și „cele mai înalte niveluri ale guvernului ucrainean” au fost factori decisivi pentru această vizită.
„A fost riscul pe care Joe Biden a vrut să-l asume”, a afirmat directorul de comunicare Kate Bedingfield. „Este important pentru el să apară la Kiev, chiar dacă era greu, și și-a îndrumat echipa să facă demersurile pentru această vizită, indiferent cât de dificilă era logistica”, a completat ea.
Planuri de securitate urgente
Potrivit jurnaliștilor americani, președintele SUA a avut mai multe opțiuni pentru vizita în Ucraina, dar a decis că cel mai bine este să meargă la Kiev. Se pare că îngrijorarea lui Biden era legată mai mult de faptul că prezența sa în Ucraina i-ar putea pune în pericol pe alții, fără să se gândească excesiv la propria siguranță.
Cu toate acestea, unii oficiali au fost extrem de îngrijorați de ce i s-ar putea întâmpla lui Biden, așa că au pregătit o serie de planuri de urgență de securitate.
„A primit o prezentare completă a unui plan de securitate operațional foarte bun și foarte eficient. A ascultat acea prezentare, a fost mulțumit că riscul este gestionabil și, în cele din urmă, a luat hotărârea de a merge” la Kiev, a relatat Sullivan.
Reamintim faptul că președintele american Joe Biden a zburat, luni, la Kiev, fiind prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse. Acesta a purtat discuții cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a promis sprijin împotriva invadatorilor.