Descoperirea neașteptată care a pornit de la un banal strănut al unui turist pe muntele Everest

de: Cojocaru Cristian
18 03. 2023

Microbii de la tuse și strănuturi ale oamenilor au contaminat gheața de pe Muntele Everest timp de sute de ani, arată un studiu recent.

Muntele Everest ar putea fi un acoperiș alpin magnific al lumii, acoperit de gheață strălucitoare și terenuri stâncoase. Dar este, de asemenea, o casă veche de secole pentru tot felul de microbi și microorganisme datorită aventurierilor care o escaladează.

Potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul „Arctic, Antarctic and Alpine Research”, tusea și strănutul oamenilor contaminează gheața muntelui de sute de ani. Dacă cele descoperite de cercetători sunt adevărate, înseamnă că au lăsat cu adevărat o moștenire în urmă după ce au vizitat acest loc.

„Există o semnătură umană înghețată în microbiomul Everestului, chiar și la acea înălțime. Dacă cineva chiar și-a suflat nasul sau a tușit, acesta este genul de lucru care ar putea apărea”, a spus Steven Schmidt, ecologist microbian la Universitatea din Colorado Boulder și autorul principal al studiului.

Descoperirea bizară a apărut după ce oamenii de știință au recoltat microbi în timpul unei expediții pe Everest din 2019, conduse de National Geographic și Rolex Perpetual Planet. Potrivit The New York Post, ei au colectat bacteriile din strănuturi înghețate de pe Colul Sud, o oprire populară în care alpiniștii se odihnesc înainte de a urca pe munte.

Un strănut de pe Everest a dus la noi descoperiri științifice

Probele de sol au fost apoi secvențiate, din care cercetătorii au detectat prezența bacteriilor Staphylococcus și Streptococcus care se găsesc în mod obișnuit în pielea și gura umană. Acest lucru i-a lăsat uimiți și a spulberat vechea idee potrivit căreia microorganismele se găsesc adesea în medii umede.

Cercetătorii cred acum că strănutul și tusea oamenilor au fost responsabile pentru fenomenul din regiunea rece. Ei au dedus că medii precum South Col acționează ca „puncte de colectare de congelare” pentru „contaminanții de origine umană care s-ar putea să nu părăsească niciodată locul, odată ce ajung acolo”.

„Credem că, dacă am preleva probe din zonele mai utilizate de oameni de pe munte, am putea găsi și mai multe dovezi microbiene ale impactului uman asupra mediului”, au spus oamenii de știință.

Cu toate că nu există repercusiuni sau care pun viața în pericol asupra proliferării microbilor pe Everest, studiul demonstrează că unii dintre microbi au capacitatea de a supraviețui chiar și în cele mai dure condiții. Acest lucru se poate aplica și în domeniul cosmic, deoarece oamenii continuă să exploreze și să caute viață pe alte planete.