Descoperire uimitoare într-o pădure din Gorj. Ce se ascundea sub pământ. Foto

de: Ana Anițoiu
02 07. 2023

O descoperire uimitoare a fost făcută într-o pădure din Gorj de către doi români pasionați de istorie care au folosit detectoare de metale. Ulterior, aceștia s-au adresat specialiștilor pentru a-i anunța ce au găsit sub pământ.

Ce descoperire au făcut cei doi români

Cei doi români au găsit cu detectoarele de metale 1.313 monede din perioada romană, în apropierea unui drum forestier din județul Gorj, Aceștia le-au prezentat descoperirea specialiștilor din cadrul Direcției Județene de Cultură, astfel încât tezaurul să fie conservat.

Monedele se află în stare foarte bună și au fost fotografiate față-verso de către specialiști. Ulterior, acestea au fost ambalate. În total, acestea cântăresc peste cinci kilograme.

Monedele ce au fost gasite in Gorj

Cea mai mare descoperire din județul Gorj

Cea mai mare descoperire arheologică din județul Gorj a fost făcută în primăvara acestui an și a constat în mai multe brățări de aur dacice. Aceasta i s-a datorat unui tânăr pasionat de arheologie, Gabriel Betej.

Brățările de aur dacice se aflau în comuna Prigoria, chiar lângă sediul Primăriei. Acestea cântăresc peste 130 de grame și au fost predate Muzeului Județean Gorj. Tânărul a mai făcut o astfel de descoperire, anul trecut, când a găsit o mască romană unică realizată din oțel.

În topul descoperirilor arheologice care au fost făcute anul trecut se află încă una din Gorj. Mai exact, în marti 2022, Claudiu Fiu, vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj, a găsit un topor de tip „celt” în timp ce se afla cu soția la cules de leurdă. Piesa are o vechime de 3.000 de ani.

O altă descoperire importantă a fost făcută de arheologii de la Compexul Muzeal Naţional Neamţ. Aceștia au descoperit, în vara anului trecut, un mormânt de incineraţie vechi de 2.500 de ani și care se ascundea într-o pădure din comuna Dobreni, sub o movilă de pământ. Specialiștii susțin că acesta i-ar aparține unei femei, după ce au găsit în el obiecte de podoabă din bronz, un vas de lut și trei mărgele din chihlimbar, datate la jumătatea mileniului I î.Hr.