Descoperire uimitoare în astronomie: oamenii de știință au găsit cea mai îndepărtată stea și nu e singură

de: Ozana Mazilu
27 08. 2023

Telescopul spațial James Webb a captat încă o dată imagini ale celei mai îndepărtate stele detectate vreodată și a dezvăluit că este posibil să nu fie singura.

Într-un comunicat de presă, NASA a remarcat că Webb a dezvăluit cu mai multe detalii ca niciodată, incredibila stea străveche Earendel, care a fost descoperită prin intermediul telescopului spațial Hubble anul trecut și a fost numită după un personaj din „Stăpânul inelelor”.

Așadar, oamenii de știință au făcut încă o descoperire interesantă: că steaua îndepărtată, despre care se crede că s-a născut în primul miliard de ani după Big Bang, ar putea avea un însoțitor.

Cea mai îndepărtată stea are o „soră”

De două ori mai fierbinte decât Soarele nostru și de un milion de ori mai strălucitoare, Earendel – care înseamnă „steaua dimineții” în engleza veche – este atât de fierbinte, încât este, de fapt, albastră. Cu toate acestea, în ultimele sale măsurători, Webb a detectat ceva ciudat: un vârf neașteptat al lungimii de undă care ar putea indica faptul că are o stea roșie mai rece lângă ea.

După cum a spus Brian Welch de la NASA Goddard pentru New Scientist, este mult mai logic ca steaua extrem de fierbinte să facă parte dintr-o pereche binară cu o stea mai rece. Astronomii nu se așteptau să găsească dovezi ale însoțitorului lui Earendel atât de curând – dar, după cum notează Instituția de Știință a Telescopului Spațial din Baltimore, cele mai recente imagini par să indice exact asta.

„Cele mai multe stele masive despre care știm au un însoțitor, așa că ne așteptam să vedem niște dovezi în acest sens pentru Earendel”, a spus Welch pentru NS.

„Dar este mai obișnuit ca o stea să fie mult mai slabă decât cealaltă, așa că ne așteptam să fim nevoiți să săpăm puțin mai mult pentru a găsi dovezi ale unui însoțitor”.

Situată într-o galaxie foarte departe – Arcul Răsăritului, mai exact, la aproximativ 12,9 miliarde de ani lumină distanță – descoperirea lui Earendel în sine a fost, de asemenea, fără precedent, datorită modului în care Hubble și Webb au reușit să o „vadă”.