Depui o sumă și scoți dublu: cel mai bun cont de economii, primești și o primă pe lângă dobândă

de: Mădălina Bahrim
10 10. 2023

Mulți români și-au dat seama de faptul că trebuie să caute soluții pentru a-și proteja banii împotriva devalorizării.

Pierderea valorii banilor o realitate pe care ar trebui să o simți deja, fără să ai studii de specialitate. Pe propria piele îți dai seama că ea există, dacă observi ce cumperi azi cu 100 de lei și ce cumpărai în urmă cu doi ani.

Renunță la banii la ciorap sau saltea

Leul nostru are o putere în scădere, din cauza inflației, iar ca să amortizezi pierderea trebuie să-ți depozitezi sau investești banii într-un mod inteligent.

Economiile la saltea sunt păguboase și trebuie să cauți acele instrumente financiare care-ți oferă randamente atractive.

De exemplu, dacă vrei să îmbini educația financiară pentru copiii tăi și să te asiguri că vor avea o sumă de bani consistentă la majorat, poți opta pentru a le deschide un cont prin intermediul programului Junior Centenar.

Contul se deschide la Trezoreria Statului cu CNP-ul fiecărui minor și poți să-l deschizi, de exemplu, atât în calitate de părinte, cât și ca bunic al copilului respectiv.

Depui 22.000 de lei și retragi 40.000 de lei, la vârsta de 18 ani a copilului

Vorbim despre un cont de economii destinat copiilor sau, mai bine zis, destinat părinților ce doresc să își asigure copiii cu o anumită sumă de bani la maturitate și care vor face economii în numele lor.

Dacă în cont se economisesc minimum 1.200 de lei anual, statul oferă o primă de 600 de eli. Deci în cont vei avea din start 1.800 de lei la final de an. Mai mult decât atât, ți se va oferi și o dobândă de 3% din soldul contului.

Află de aici de ce nu este indicat ca românii să-și țină salariul pe card

Dacă alegi să deschizi contul încă de la nașterea copilului, până la vârsta de 18 ani cel mic ar trebui să aibă puși deoparte 21.600 de lei. Ei bine, vei putea retrage 39.740 de lei – la această sumă vei ajunge beneficiind de privilegiile financiare oferite de stat, dacă alegi să îți ții economiile pentru copil într-un cont al programului Junior Centenar.