Demisie la nivel înalt în scandalul Qatargate. Cine pleacă din Parlamentul European
Șefa Comisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European a demisionat, în urma scandalului de corupție Qatargate. Maria Arena nu și-a declarat vizitele plătite de Qatar. Europarlamentara a renunțat la funcția de președinte a subcomisiei pentru drepturile omului a PE, dând vina pe atacurile jurnaliştilor și ale rivalilor politici pe fondul scandalului de mită.
Maria Arena demisionează din funcția de șefă pentru drepturile omului în Parlamentul UE
Decizia oficialului UE a venit la scurt timp după ce presa a publicat o investigație care a dezvăluit că Arena nu a declarat zborurile gratuite și cazarea pe care le-a primit din partea emiratului arab. Europarlamentara a dat vina pe secretara sa, care nu ar fi completat corespunzător documentul. Șefa Comisiei pentru drepturile omului din PE neagă implicarea în scandalul Qatargate, afirmând că pleacă pentru a-și proteja imaginea și activitatea desfășurată de Comisie.
Demisia ei a venit la câteva ore după ce Politico a publicat o investigație aprofundată asupra comitetului, care a dezvăluit că Arena nu a reușit să declare zborurile și cazarea pe care le-a primit de la Qatar. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a fost informată despre decizia sa, a declarat un oficial al UE.
Neagă implicarea în scandalul Qatargate
Potrivit agenției de presă belgiană Belga, Maria Arena a spus că își dă demisia pentru a-și proteja imaginea și munca depusă de Comisia pentru drepturile omului a Parlamentului European, cunoscută sub denumirea de DROI în UE.
Comisia se află acum în centrul acuzațiilor de corupție și spălare de bani, trei suspecți având legături cu grupul de europarlamentari. Arena a insistat că nu este în niciun fel implicată în scandalul care a cuprins Bruxellesul.
„Proclam cu voce tare și clar că nu sunt implicată în niciun fel în această afacere”, a scris Arena în declarație. „Dar în lumina atacurilor politice și mediatice din ultimele săptămâni, care dăunează nu numai imaginii mele, ci și a întregii lucrări depuse în inima subcomisiei DROI, am decis să demisionez din funcția de președinte”, a precizat ea. Aceasta a adăugat că nici biroul ei, nici casa ei nu au fost percheziționate de poliție și că autoritățile belgiene nu au cerut ridicarea imunității parlamentare, un pas necesar înainte de o anchetă penală.
O situație similară a fost în cazul șefului comisiei de Industrie și Energie a Parlamentului European, Cristian Bușoi. Și oficialul român a dat vina pe colegii lui în decembrie 2022, când a recunoscut că a mers în Qatar pe banii guvernului de la Doha la un forum, în anul 2020.