De ce sunt meteoriții magnetici. Descoperirea fascinantă a oamenilor de știință

de: Gabriel Peneș
07 08. 2023

Unul dintre lucrurile cele mai șocante despre meteoriți este că au un magnetism propriu. Acesta nu este puternic, dar conține informațiile despre originea acestor roci „căzute din cer”, lucru deosebit de important pentru oamenii de știință. De aceea, astronomii descurajează „vânătorii de meteoriți” în folosirea unor magneți pentru căutarea acestora, din cauză că magneții utilizați pot distruge istoria magnetică a meteoriților.

De ce sunt meteoriții magnetici

Magnetismul meteoriților apare deoarece aceștia se formează în prezența unor câmpuri magnetice. „Boabele” de fier din interiorul unui meteorit sunt aliniate de-a lungul câmpului magnetic exterior, ceea ce îi oferă propriul magnetism.

De exemplu, meteoritul marțian denumit „Black Beauty” și-a dobândit propriul magnetism de la câmpul magnetic puternic al planetei Marte, la începuturile existenței acesteia.

Unii meteoriți prezintă magnetism, dar nu trebuie neapărat să datoreze acest lucru unor câmpuri magnetice puternice.

Este, de obicei, cazul meteoriților metalici, cu o compoziție chimică aparte, caracterizată prin niveluri mari de nichel și fier. Un anumit tip, denumit IVA, este cunoscut ca fiind fragmente de asteroizi mai mici.

Aceștia nu au câmpuri magnetice puternice, prin urmare meteoriții respectivi nu ar trebui să prezinte proprietăți magnetice. Cu toate acestea, mulți au așa ceva. Un studiu recent arată cum e posibil acest lucru.

Descoperirea fascinantă a oamenilor de știință

Asteroizii mici se formează prin ceea ce se numește „metoda mormanului de moloz”. Mici bucăți de roci bogate în fier se unesc de-a lungul timpului creând un asteroid de dimensiuni reduse.

Pentru ca un corp ceresc să genereze un câmp magnetic puternic este nevoie de existența fierului lichid pentru a crea un „efect de dinam”, dar cum asteroizii mici nu au așa ceva, nici nu pot avea câmp magnetic. Sau pot, de fapt?

Asteroizii sunt supuși coliziunilor de-a lungul timpului. Aceste coliziuni ce îi fărâmițează în bucăți mici sunt fragmentele pe care le găsim pe Pământ. Dar autorii studiului publicat în Universe Today au arătat că acest impact poate crea un „efect de dinam” în interiorul asteroidului.

Dacă un alt corp nu este suficient de mare pentru a fărâmița un asteroid, dar poate topi stratul de material de la suprafața acestuia, atunci un lanț de evenimente se petrec.

Când miezul rece al unui „morman de moloz” este înconjurat de un strat topit de material, miezul de încălzește. Elementele mai ușoare se evaporă din miez și migrează către suprafață, permițând straturilor exterioare să genereze efectul de convecție.

Convecția fierului generează un câmp magnetic, ce se „imprimă” în anumite părți ale asteroidului. Coliziunile ulterioare creează fragmente cu propriul magnetism, unele ajungând pe Terra.

Prin urmare, magnetismul meteoriților de tip IVA nu provine de la formarea lor inițială din asteroizii „părinți”, ci, mai degrabă, din coliziunile ulterioare ce le transformă miezul.

Cunoscând acest aspect, cercetării pot acum să înțeleagă mai bine istoria Sistemului Solar și felul în care fenomene pentru corpurile cerești ce rătăcesc prin spațiul cosmic pot declanșa coliziuni mai frecvente ale asteroizilor.