De ce și-a distrus Ion Iliescu albumele foto în care apare alături de Nina: „Ca să nu rămână, după aceea, ticăloșilor”

de: Iulia Kelt
23 03. 2023

Ion Iliescu este, de departe, cel mai cunoscut dar și mai controversat președinte român, de după Revoluția din 1989, fiind, în mare măsură, considerat vinovat pentru multe dintre violențele care au avut loc imediat după, în cadrul Mineriadelor, în special.

Ion Iliescu și Nina Iliescu, în tinerețe – imagine din arhiva familiei Iliescu

Ion Iliescu și ambițiile politice ce l-au definit, dar ne-au schimbat cursul și nouă

Ion Iliescu s-a născut în data de , la Oltenița, județul Călărași și, de-a lungul vieții sale, în calitate de politician, a condus România în trei rânduri, fiind președinte CFSN în perioada 22 decembrie 1989-1992, apoi ca președinte ales al României între anii 1992-1996 și, în al doilea mandat, între 2000-2004.

Totuși, prima sa întâlnire neoficială cu politica avea să se întâmple la Uniunea Tineretului Comunist, în care a intrat în 1944, ca mai apoi să se alăture Partidului Comunist Român, în 1953. unde a devenit secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist în 1956, dar și membru al Comitetului Central al PCR.

În 1971, Nicolae Ceaușescu începea deja să se simtă amenințat de Iliescu, astfel că dictatorul îl marginaliza pe acesta, fiindu-i teamă că, într-o bună zi, ar putea să-i ia locul.

În mod evident, așa a început să se înfiripe ideea unei „detronări” în mintea lui Ion Iliescu, polician poate la fel de ambițios la Nicolae Ceaușescu, dar și mai tânăr.

În timpul Revoluției din 1989, el forma Frontul Salvării Naționale, cu ajutorul căruia a preluat puterea, ajutat, de asemenea de forțele armate conduse de Generalul Stănculescu.

A fost ales lider absolut al FSN și a condus oarecum din umbră totul până în 1992.

La sfârșitul anului 1989, FSN prelua puterea și forma un guvern provizoriu, ce-l avea în frunte pe Petre Roman, Iliescu devenind președinte interimar.

În ianuarie 1990, FSN decidea, oficial, să devină partid politic, pentru a înlătura caracterul de „struțo-cămilă” pe care îl avusese până atunci.

Cum majoritatea membrilor făceau parte din vechea gardă comunistă, nu a durat mult până să apară proteste anti-FSN, susținute de PNL și PNȚCD.

Încercând să se aprere, Ion Iliescu făcea un apel la „clasele muncitoare”, îndemnându-i pe oameni să lupte împotriva „forțelor fasciste, care încearcă să destabilizeze țara”.

Și uite așa a pornit prima Mineriadă, cu mineri din Valea Jiului, conduși de Miron Cozma, sosind la București și reprimând manifestațiile cu violențe.

Probabil că îți amintești că, în 2009, Ion Iliescu a fost scos de sub urmărire penală în dosarul „Mineriada 13-15 iunie 1990”, în care era acuzat de genocid, complicitate la tortură, propagandă pentru război, tratamente neomenoase, distrugere, favorizarea infractorului și complicitate la rele tratamente

Totuși, în 2015, era pus sub urmărire penală în același dosar, pentru infracțiuni contra umanității.

În data de 13 iunie 2017, el a fost trimis în judecată alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Miron Cozma, printre alții.

Procesul a fost, însă, înghețat în perioada pandemiei de COVID-19, iar în data de 10 decembrie 2020 instanța a decis retrimiterea dosarului la Parchet, pentru refacerea rechizitoriului.

Mai mult, în data de 9 aprilie 2019 a fost trimis în judecată împreună cu Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, fiind acuzați de crime împotriva umanității, în Dosarul Revoluției. 

Mai multe informații despre acest dosar pot fi citite aici.

Ion Iliescu și Nina Iliescu – în prezent (stânga), în tinerețe (dreapta)

Ion Iliescu nu vrea să-și lase în urmă albumele foto din tinerețe, cu soția sa, Nina

Nici nu-i de mirare că fostul președinte al României nu vrea să-și lase fotografiile din tinerețe, alături de soția sa, Nina, pe mâna „ticăloșilor”. Așadar, în 2017, acesta anunța că are de gând să le distrugă, asta în ciuda faptului că există suficiente surse online care, evident, nu pot fi nici distruse și nici șterse.

„Nu sunt fotogenic şi nici telegenic. Oricum, nu mă preocupa imaginea, deşi alţii fac adevărate maladii pentru imaginea lor. Soţia mi-a şi spus că avem acumulate foarte multe fotografii acasă şi că trebuie să le distrugem, că să nu rămână după aceea ticăloşilor care să le folosească în fel şi chip”, a declarat Ion Iliescu, citat de stirilekanald.

„Ne înţelegem din ochi sau chiar anticipat, ea având o adevărată premoniţie în ceea ce mă priveşte. pentru mine, soţia nu este numai omul iubit, cel mai apropiat, loial şi devotat, dar şi cel mai bun prieten şi sfătuitor. Ne completăm.

Ea are multe calităţi care mie îmi lipsesc: o intuiţie extraordinară şi un fler deosebit la oameni. Este mai intransigenţă şi neiertătoare cu cei care îi înşală bunăcredinţă.

Am petrecut împreună multe clipe frumoase, am avut satisfacţii şi împliniri, dar am înfruntat împreună şi momente deosebit de dificile, ceea ce ne-a apropiat şi ne-a călit. Este, fără îndoială, omul de lângă mine cel mai drag şi pretios”, a mai spus Ion Iliescu.