De ce nu ar fi bine să pupăm pisicile și câinii. Studiul care te va întrista, dacă ești iubitor de animale
Relația noastră cu animalele de companie s-a schimbat drastic în ultimele decenii.
Un sondaj recent constată că 69% dintre gospodăriile australiene au cel puțin un animal de companie. Cheltuim aproximativ 33 de miliarde de dolari în fiecare an pentru îngrijirea bebelușilor noștri cu blană.
În timp ce deținerea unui animal de companie este legată de numeroase beneficii pentru sănătatea mentală și fizică, ele pot, de asemenea, să aibă boli infecțioase care uneori ne pot fi transmise. Pentru majoritatea oamenilor, riscul este scăzut.
Dar unele, cum ar fi persoanele însărcinate și cele cu un sistem imunitar slăbit, au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de la animale.
Ce boli pot avea animalele de companie?
Bolile infecțioase care trec de la animale la oameni sunt numite boli zoonotice. Se știe că peste 70 de agenți patogeni ai animalelor de companie sunt transmisibili la oameni.
Uneori, un animal de companie care are un agent patogen zoonotic poate părea bolnav. Dar de multe ori este posibil să nu existe simptome vizibile.
Aceste boli pot fi transmise direct de la animalele de companie la oameni, cum ar fi prin contactul cu saliva, fluidele corporale și fecalele, sau indirect, cum ar fi prin contactul cu așternutul contaminat, solul, alimentele sau apa.
Studiile sugerează că prevalența bolilor asociate animalelor de companie este scăzută. Cu toate acestea, numărul real de infecții este probabil subestimat.
Pupatul animalelor a fost, de asemenea, legat de infecții zoonotice ocazionale la oamenii cu animale de companie.
Într-un caz, o femeie din Japonia a dezvoltat meningită din cauza infecției cu Pasteurella multicoda, după ce și-a pupat în mod regulat câinele. Aceste bacterii se găsesc adesea în cavitățile bucale ale câinilor și pisicilor.
De asemenea, copiii mici sunt mai predispuși să se implice în comportamente care cresc riscul de a se îmbolnăvi de boli transmise de animale, cum ar fi punerea mâinilor în gură după ce ating animalele de companie.