De ce există fosile marine în vârful Muntelui Everest: Explicația cercetătorilor
Iată ceva ce nu am întâlnit până acum: unii oameni sunt aparent confuzi de ce există fosile marine în vârful Muntelui Everest.
Explicație: fosile marine în vârful Muntelui Everest
În vârf, se află calcarul de rocă sedimentară, cunoscută sub numele de „calcar Qomolangma”. În cadrul acestuia se află o serie de creaturi marine fosilizate din perioada Ordovicianului, acum 488,3 milioane-443,7 milioane de ani. Astfel de fosile se găsesc în Himalaya, iar descoperirile includ trilobiți, brahiopode, ostracozi și crinoizi.
Nu este o dovadă, așa cum a susținut un utilizator Facebook în capturile de ecran postate pe grupul de Facebook Fraudulent Archaeology Wall of Shame, a unui mare potop care a cuprins lumea. Afirmații similare au mai fost făcute și au fost la fel de incorecte prima dată. De fapt, este o dovadă pentru tectonica plăcilor.
Aproape toate rocile sedimentare sunt formate prin eroziunea apei, măcinând rocile de-a lungul a mii sau milioane de ani, înainte de a fi compactate și transformate sub presiune în rocă sedimentară. Roca sedimentară și prezența unor creaturi marine antice ne spun că stânca de pe vârful Muntelui Everest a fost cândva sub apă. De asemenea, ne spune că ceva s-a întâmplat pentru a aduce acea stâncă la peste 8.000 de metri deasupra nivelului mării.
Ce spun cercetătorii
Răspunsul este, desigur, tectonica plăcilor. Everestul și Himalaya s-au format în urma unei coliziuni între plăcile continentale eurasiatice și indiene, care a început cu aproximativ 40-50 de milioane de ani în urmă.
„Placa eurasiatică a fost parțial mototolită și îndoită deasupra plăcii indiene, dar datorită densității scăzute/plutabilității mari, niciuna dintre plăcile continentale nu a putut fi subdusă”, explică Societatea Geologică.
„Acest lucru a cauzat îngroșarea crustei continentale din cauza plierii și faliilor din cauza forțelor de compresie care împinge în sus Himalaya și Podișul Tibetan”.
Vezi și: Crezi că Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe Pământ? Mai gândește-te
Și de aceea există fosile marine pe (nu chiar) cel mai înalt munte din lume.