De ce este creierul uman atât de mare. Explicația surprinzătoare dată de cercetători, cât ar trebui să fie, de fapt
Mărimea creierului uman aproape s-a triplat în ultimele 4 milioane de ani de evoluție a hominizilor, dar factorii care au dus la această expansiune encefalică încă nu sunt înțelese pe deplin. Dar, un studiu recent făcut de un biolog a recreat, cu ajutorul modelelor computerizate, dezvoltarea „mașinăriei” noastre cognitive și a ajuns la o concluzie surprinzătoare.
De ce este creierul uman atât de mare
Creierul uman are, în medie, o greutate de 1 kilogram. Nu este cel mai mare din lumea animală, cel de cașalot, de exemplu, ajungând la 8 kilograme, iar unul de elefant, la 5 kilograme. Dar, de departe, al nostru este cel mai performant.
Totuși, în raport cu dimensiunea corpului uman, creierul ajunge la o dimensiune apreciabilă, ținând cont că și cașaloții, dar și elefanții, sunt animale ce cântăresc tone și zeci de tone.
Pentru a înțelege acest aspect rămas încă nedeslușit de cercetători, biologul , Mauricio González-Forero, de la Universitatea St. Andrews, a realizat mai multe modele computerizate ale dezvoltării de-a lungul timpului a creierului omului și a strămoșilor acestuia.
În studiul postat pe serverul BioRxiv, González-Forero spune că explicațiile actuale pentru boom-ul dimensiunii creierului au eșuat în a calcula mărimea preciză a acestui veritabil hardware biologic.
De exemplu, deși este des invocat faptul că o „cursă evoluționistă a înarmării” dintre specii a determinat creșterea capacităților cognitive, de aceea oamenii au un creier mare, González-Forero spune că această „cursă a „înarmării” nu a putut să ofere un randament și o stabilitate a dimensiunii creierului uman și a trupului, date fiind costurile metbolice ale unui asemenea lucru”.
Explicația surprinzătoare dată de cercetători, cât ar trebui să fie, de fapt
Cu alte cuvinte, creșterea creierului vine cu un preț și restricționează cantități mari de energie ce ar fi putut fi folosite la dezvoltarea altor țesuturi.
În lumina „cursei evoluționiste” ar fi fost imposibil pentru specia noastră să dezvolte un creier așa de mare, în același timp cu un trup atât de armonios.
Astfel, González-Forero a creat modele pe computer în care a integrat dinamicile de dezvoltare ale evoluției pentru a determina costurile metabolice asociate cu creșterea unor diferite tipuri de țesuturi sau organe.
El a demonstrat că mărimea creierului și a trupului a șapte specii diferite de hominizi poate fi determinată cu precizie.
Începând cu Australopithecus afarensis și terminând cu Homo sapiens, González-Forero a descoperit că mărimea creierului este dependentă întotdeauna de vârsta maturității sexuale. Mai exact, cu cât vârsta la care se atinge maturitatea sexuală crește, cu atât și mărimea creierului crește.
Referindu-se la oamenii moderni ca exemplu, cercetătorul a arătat că relativa întârziere cu care apar foliculii ovarieni la femei permite o creștere enormă a creierului în timpul copilăriei.
Ca rezultat, creierul unui om adult este de 6 ori mai mare decât ar trebui să fie, dată fiind dimensiunea trupului nostru.