De ce au murit 120 de delfini de Amazon. Cu ce probleme se confruntă, care este opinia specialiștilor

de: Gabriel Peneș
11 10. 2023

Peste 120 de delfini de râu au murit în marele fluviu din America de Sud, săptămâna trecută, în regiunea din jurul Lacului Tefe. Aproape 80% dintre aceștia au fost delfini de Amazon, supranumiți „botos” în Brazilia”, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din totalul populației locale, iar situația devine îngrijorătoare pentru specia aflată oricum în pericol de dispariție.

Cu ce problemă se confruntă animalele

Cercetătorii de la Institutul Mamirauá au anunțat că peste 120 de delfini de Amazon au murit, a transmis Reuters. Ei se se adaugă altor mii de pești găsiți morți în multe alte râuri braziliene, cauzele decesului celor din urmă fiind încă neclară

80% dintre cele 120 de exemplare decedate sunt din specia Inia geoffrensis, delfinul roz de râu sau delfinul de Amazon, supranumit „boto” în Brazilia. Aceștia au căzut victime secetei extreme și temperaturile deosebit de ridicate din zona din jurul Lacului Tefe, ce au atins chiar și 38,8 grade Celsius.

Citește și: Povestea delfinilor aduși din Ucraina la Delfinariul din Constanța. Câți bani a costat salvarea lor și ce se întâmplă astăzi cu ei VIDEO

Este o veste deosebit de proastă pentru această specie care este deja considerată a fi în pericol de dispariție de Lista Roșie a Uniunii Internaționale de Conservare a Naturii (IUCN), din cauza declinului populației și a numeroaselor amenințări cu care se confruntă.

Cauza morții a peste 120 de delfini roz de Amazon

Cauza precisă a acestor decese în masă nu a fost încă detectată de specialiști. Aceștia investighează la ora actuală dacă ar putea fi vorba de o infecție sau de acțiunea unei toxine, dar mulți dau deja vina pe temperatura incredibil de ridicată și pe seceta pe care această regiune le îndură.

Porțiunea braziliană a Amazonului este, în această perioadă, în mijlocul unei secete severe, iar unii experți au prognozat că aceste condiții meteo ar putea dura până la începutul anului viitor.

Citește și: Ce este un wholphin, animalul hibrid din oceane. Din ce specii diferite a rezultat, care este explicația

Unul dintre factorii din spatele acestei stări de lucruri este fenomenul El Nino, despre care se știe că inhibă formarea norilor de ploaie și, astfel, reduce semnificativ cantitatea de precipitații înregistrată de-a lungul sezonului secetos.

Dincolode situația delfinilor de Amazon, seceta cauzează, de asemenea, probleme pentru numeroasele comunități umane din regiunea Amazonului. În deasa pădure tropicală, unde există puține drumuri practicabile, mulți se bazează pe căile navigabile pentru accesul la resurse și alte călătorii.

Care este opinia cercetătorilor

Ca efect al scăderii nivelului apelor, aproape 90% dintre nave circulă pe Amazon în limita anumitor restricții, ceea ce duce la îngreunarea aprovizionării cu proviziile esențiale a comunităților îndepărtate ce trăiesc de-a lungul fluviului, conform publicației Mongabay.

În afară de lipsa proviziilor, de la hrană, la apă potabilă și combustibil, aceste așezări se confruntă și cu o lipsă de medicamente și personal specializat, ceea ce creează premisele unui dezastru medical.

„Înregistrăm afecțiuni respiratorii tot mai grave, diareea și alte probleme asociate cu seceta. Depindem de navigația pe fluviu pentru a putea ajuta pacienții. Situația actuală este incredibil de dificilă”, a declarat David Bemerguy, primarul localității Benjamin Constant, o așezare situată zona braziliană a Amazonului.

Citește și: Povestea incredibilă a patru frați care au supraviețuit în jungla amazoniană, după ce s-au prăbușit cu avionul. Ce a făcut mama lor, înainte să moară

Așa se face că delfinii de Amazon suferă împreună cu oamenii din regiune consecințele schimbărilor climatice ce tinde să transforme un teritoriu plin de diversitaea formelor de viață într-un coșmar pustiit.