De ce a devenit aurul elementul de bază pentru bani? Metalul prețios care joacă un rol important în sistemul monetar internațional

de: Ozana Mazilu
19 04. 2023

Din punct de vedere chimic, este ușor să argumentezi că aurul este elementul ideal pentru bani.

Există o serie de motive pentru care aurul a devenit substanța chimică de bază pentru a forma baza sistemelor monetare de-a lungul istoriei. Dar, la urma urmei, de ce în locul lui nu a fost cuprul?

Pe scurt, aurul este alegerea ideală pentru o monedă, deoarece este relativ nereactiv, relativ rar și are un punct de topire relativ scăzut. Având în vedere aceste caracteristici și istoria sa, metalul a primit recunoaștere culturală care îl leagă de frumusețe, bogăție și putere – trăsături importante atunci când vine vorba de materiale de valoare.

Din 2013, aurul nu mai este legat de nicio monedă recunoscută. Marea Britanie a părăsit standardul aur în 1931, urmată de SUA în 1971, ceea ce înseamnă că moneda lor nu are o valoare direct legată de aur. De asemenea, înseamnă că aurul nu mai poate fi tranzacționat ca metodă de plată directă, cum ar fi numerarul.

De ce aurul este cel mai dezirabil metal

Cu toate acestea, aurul a jucat un rol important în sistemele monetare din întreaga lume, încă din cele mai vechi timpuri. Primele monede de aur sunt atribuite regelui Cresus al Lydiei, o zonă din Turcia actuală, în jurul anului 550 î.Hr. De la Japonia feudală până la Europa Renașterii, aurul a devenit legat de multe monede importante ale lumii, în secolele mai recente. Până și Smaug din Hobbit și-a dat seama de valoarea sa.

Vorbind cu NPR în 2010, Sanat Kumar, inginer chimist la Universitatea Columbia, a explicat de ce s-ar fi putut produce acest consens în ceea ce privește chimia. Dacă arunci o privire atentă la elementele din tabelul periodic, vei observa că majoritatea opțiunilor pot fi eliminate rapid.

Coloana din dreapta – gazele nobile – au avantajul de a fi stabile chimic, dar sunt gaze, care ar fi destul de greu de păstrat în portofel.

În partea stângă, vei vedea metale alcaline, cum ar fi litiu, potasiu și sodiu. Deși acestea ar putea fi relativ comune, sunt foarte reactive. Litiul, de exemplu, poate izbucni spontan în flăcări dacă este expus la aer.

Sanat a spus că poți exclude cu ușurință alte 38 de elemente pentru că sunt prea reactive. Cele două rânduri de jos pot fi, de asemenea, excluse, deoarece sunt radioactive, ceea ce nu este tocmai ideal dacă îți place să trăiești.

Astfel, din 118 elemente, am ajuns acum la doar 30 de candidați posibili. Kumar continuă să explice că este ideal să găsești un metal care este rar, dar nu prea rar. Acest lucru ne lasă cu rodiu, paladiu, platină, argint și aur.

Deoarece rodiul și paladiul nu au fost identificate până la începutul anilor 1800, aceasta înseamnă că nu ar fi fost cunoscute de majoritatea culturilor până relativ recent.

Platina ar fi o opțiune decentă, dar punctul său de topire este de 1.768 °C, așa că ar fi nevoie de un cuptor extrem de fierbinte pentru a se topi.

Asta ne lasă cu argint și aur. Argintul, desigur, a fost folosit la scară largă în monede ca monedă, de-a lungul istoriei, și are multe proprietăți care îl fac dezirabil. Cu toate acestea, aurul este, fără îndoială, cea mai bună alegere, deoarece este mai puțin predispus la deteriorare, susține Kumar.