Cutremur imobiliar în România, prețurile la apartamente s-au dus în cap: semnele sunt clare de mult timp
Luna noiembrie 2022 a dat startul declinului din piața imobiliară din România, iar cutremurul a continuat și în decembrie, dar într-un ritm semnificativ mai alert. Era imposibil ca inflația accelerată, înăsprirea politicilor bancare și explozia dobânzilor să nu se reflecte negativ în prețurile locuințelor. Nu ajută nici facturile foarte mari la energie.
În noiembrie 2022, s-a văzut o fluctuație negativă infimă față de octombrie, egală cu 0,2% la prețurile locuințelor din România. Conform datelor agregate de imobiliare.ro, acela a fost însă doar începutul sfârșitului pentru bula imobiliară din țara noastră. În decembrie, declinul a fost de 1,3% și este improbabil, dacă nu imposibil, să continue în jos și în 2023. Cu cât iarna își intră în drepturi în mai multe colțuri ale țării, cu cât încep să vină ratele duble ancorate în IRCC, românii vor fuge de investiții în construcții. În final, prețul pe metru pătrat util a scăzut conform mediei naționale de la 1704 euro la 1682 de euro.
Ce se întâmplă cu prețurile la apartamente în România
Dincolo de valorile punctuale dintr-o localitate sau alta, este important de reținut că piața imobiliară din țara noastră este, în mod autentic, ținută în picioare de patru, cinci orașe. Atât. În rest, dacă nu vrei să stai în București, Cluj, Timișoara, Brașov, Iași sau Arad, prețurile s-au dus de mult timp în jos.
În Capitală, în decembrie 2022, prețurile la apartamente au scăzut cu 0,7% pe metru pătrat util, până la 1704 euro. Scăderea a fost un pic mai mare la locuințele vechi, 0,9%, până la 1579 de euro. În orașul de la poalele Tâmpei, apartamentele au atins o medie de 1623 de euro pe metru pătrat, cu +0,1% față de noiembrie, în contextul în care locuințele vechi s-au devalorizat până la 0,5% până la 1499 de euro.
Cluj Napoca reprezintă în continuare apogeul demenței imobiliare de pe meleaguri mioritice, până la o medie de 2410 euro pe metru pătrat, după o scădere de 0,2% comparativ cu noiembrie. Într-o locuință nou construită, prețul este de 2.557 de euro pe metru pătrat util. Pentru a pune în context fenomenul absurd din orașul lui Boc, în 12 luni, prețurile au crescut cu 23%.
În Constanța, unde te-ai aștepta de asemenea să existe un relativ interes, prețurile s-au majorat cu doar 1,6% într-un an, până la o medie de 1431 de euro pe metru pătrat util. În Iași, valorile sunt și mai jos, 1340 de euro pe metru pătrat. Timișoara pare pe linie cu Constanța, media fiind de 1454 de euro, conform profit.ro.