Cutremur de 7,7 grade în Pacific. Au fost emise alerte de tsunami

de: Ana Anițoiu
19 05. 2023

A fost înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter, vineri, în Oceanul Pacific, în largul arhipelagului francez Noua Caledonie, la sud-est de Insulele Loialităţii. Au fost emise alerte de tsunami pentru câteva teritorii.

Teritoriile vizate de alerte de tsunami după cutremurul de 7,7 grade

Alertele de tsunami vizează Vanuatu, Fiji şi Noua Caledonie, potrivit Centrului de Avertizare pentru Tsunami din Pacific (PTWC), în timp ce biroul de meteorologie al Australiei a spus că există o ameninţare pentru Insula Lord Howe în largul coastei sale de est.

Conform Serviciului de Prospectare Geologică al Statelor Unite ale Americii (USGS), cutremurul a lovit la o adâncime de aproximativ 38 de kilometri.

Noua Zeelandă a declarat că încă evaluează dacă acest cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter reprezintă o ameninţare de tsunami asupra coastelor sale.

O altă alertă similară a scos oamenii din case în miez de noapte

O alertă similară de tsunami ce a fost emisă în aprilie a scos oamenii din locuințele lor, în miez de noapte. Atunci, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de moment de 7,1 în evaluarea USGS, în larg, pe coasta de vest a insulei indoneziene Sumatra, la o adâncime de 15,5 kilometri.

Locuitorii din Padang, oraş de pe coasta de vest a Sumatrei, au intrat în panică în momentul în care sirenele de avertizare de tsunami au început să sune. Localnicii s-au grăbit să iasă din locuințele lor și să se adăpostească în zone mai înalte.

După două ore, localnicii au început să se întoarcă treptat spre casele lor din vestul Sumatrei, dar autorităţile indoneziene au îndemnat la prudenţă. Agenţia naţională pentru răspuns la dezastre i-a îndemnat pe oameni să rămână în alertă şi să se asigure că ieşirile din locuinţe rămân deblocate.

„În special pentru persoanele care locuiesc în zonele de coastă, dacă are loc un cutremur care durează mai mult de 30 de secunde, vă rugăm să vă duceţi imediat într-un loc mai înalt, în anticiparea posibilităţii unui tsunami”, a transmis atunci agenția.

Nu au fost raportate victime. Însă, agenția a transmis că au existat întreruperi de energie electrică în unele părţi ale insulelor Mentawai, ce au fost cele mai apropiate de epicentru.