Cum va deveni România raiul puștilor și pistoalelor, la fel ca în SUA. Se schimbă legea pentru românii cu permis port armă
Legislația în România suferă schimbări semnificative în această perioadă când vine vorba de autorizațiile menite să faciliteze achiziția de arme de pază și apărare. Nu va mai exista nicio limită în realizarea unui întreg arsenal în casă de către pasionați.
La momentul de față, din momentul în care ai obținut autorizația și permisul de port armă, ai dreptul de procuri două arme de pază și apărare. Așa a fost dintotdeauna, dar limita va fi desființată printr-un proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor. Mai mult decât atât, dacă vrei să circuli cu armele tale pe teritoriul Uniunii Europene, nu va mai fi nevoie de o autorizație de scoatere de pe teritoriul României. Practic, se dorește schimbarea Legii 295/2004 privind regimul armelor, componentelor esențiale și al munițiilor.
Ce se schimbă în legislația din România
La momentul de față, autorizația de procurare se poate emite în România doar pentru două arme de apărare și pază. După ce se adoptă proiectul legislativ, orice limită legată de număr va fi desființată. Schimbarea este motivată, potrivit inițiatorilor, de faptul că “prevederea (actuală – n. red.) este restrictivă la «cel mult două arme», atât timp cât numărul armelor de colecţie (inclusiv cele de pază şi apărare) este nelimitat”.
În plus, românii care dețin un pașaport european pentru arme de foc va elimina necesitatea obținerii unui alt document, respectiv autorizația de scoate de pe teritoriul României a armelor letale, atunci când deținătorul armelor se deplasează într-o țară din afara UE.
În practică, prin noua lege, definiția pașaportului european pentru arme de foc va deveni: “documentul emis la cerere, în condiţiile legii, de autoritatea competentă, care conferă titularului dreptul de a circula pe teritoriile statelor membre, precum și pe teritoriul statelor terţe, împreună cu armele înscrise în acest document, numai în măsura în care deţinerea, portul şi folosirea acestor arme este permisă în statul în care urmează să călătorească sau, după caz, dacă este autorizat de autorităţile competente ale acelui stat să introducă pe teritoriul său armele respective”.
În ceea ce privește purtarea armei de vânătoare în public, prin viitoarea lege, acest lucru va fi posibil doar de către titularul permisului cu condiția (una din cinci) să nu se afle sub influența băuturilor alcoolice, produselor sau substanțelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau să nu sufere de afecțiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol, conform Avocatnet.ro. Utilizarea armei în oricare dintre situațiile de mai sus este de asemenea interzisă.
În ceea ce privește românii care pot procura legal arme de apărare, lista include:
- demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii, pe perioada cât sunt în activitate și după încetarea activității, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepția situației în care aceștia și-au pierdut calitatea din motive imputabile lor;
- persoanele prevăzute de lege, care îndeplinesc o funcție ce implică exercițiul autorității publice, pe perioada în care au această calitate, cu excepția personalului de pază din cadrul societăților specializate de pază;
- persoanele incluse în programe de protecție a martorilor, pe perioada în care au această calitate.