Cum trăiesc românii în ultimii 10 ani, cât de mult au crescut salariile și ce ne așteaptă de acum încolo

de: Alexandru Puiu
15 08. 2023

Ultimii 10 ani ne-au adus o serie de schimbări și noutăți financiare la care a trebuit să ne adaptăm din mers, iar viitorul este presărat cu multă incertitudine, mai ales din perspectivă fiscală.

În deceniul care tocmai s-a scurs, salariile românilor au crescut cât să le asigure o creștere a puterii de cumpărare. Deși ți se poate părea neadevărat la prima vedere, din cauza dificultăților economice din momentul de față, adevărul este că în general ne permitem să cumpărăm mai multe din salariul nostru, față de anul 2014.

Acest lucru s-a întâmplat în pofida faptului că de atunci și până acum moneda noastră națională s-a depreciat în fața celei unice europene, euro, cu peste 11%.

Deși avem inflație și o ducem greu, trăim mai bine ca acum 10 ani

O analiză a platformei Conso.ro arată că „dacă ne uităm la valoarea medie a cursului de schimb din august 2013 (4,43 lei/euro) și la cea din iulie 2023 (4,94 lei/euro) observăm o depreciere a monedei naționale de 11,5%. În tot acest timp, am avut de fapt o creștere a puterii de cumpărare în euro, având în vedere că salariul mediu net în august 2013 era de 1.604 lei (362 euro la cursul mediu de atunci), iar la nivelul lunii mai 2023 aveam un salariu mediu net pe economie de 4.543 lei (918 euro la cursul mediu din mai 2023)”.

Referitor la perspectivele pentru viitor, analiștii citați spun că este posibil că în viitorul apropiat (posibil etapizat, majoritatea schimbărilor neplăcute putând fi amânate după alegerile din 2024) evoluția veniturilor nete în euro pentru România să fie mai puțin accelerată că in ultimii 10 ani.

Experții subliniază cu precădere importanța evoluțiilor din plan fiscal, pe care le consideră vitale în perioada următoare.

„Rămâne de văzut ce pârghii vor fi alese pentru aceste ajustări, dacă o vom avea în principal pe cea a fiscalității, dacă se va apela mai ales la ajustări pe cursul de schimb sau o combinație a celor două”, notează aceștia.