Cum te transformă Meta în cobai pentru a-și antrena sistemul de inteligență artificială. Facebook și Intagram, principalele „surse”

de: Iulia Kelt
08 10. 2023

Săptămâna aceasta, Meta a dezvăluit o serie de noi funcții bazate pe inteligență artificială care vor fi implementate în curând în produsele și serviciile sale.

O nouă adăugare este Meta AI, un asistent virtual care va fi disponibil în curând pe aplicații și a fost instruit folosind postările Instagram și Facebook.

Vezi și: Amenda de 1,3 miliarde de euro primită de Meta, „un precedent periculos”: de ce sunt dezamăgiți șefii Facebook

Suită nouă de aplicații Meta bazate pe AI

În ultimul an, instrumentele bazate pe inteligență artificială au devenit omniprezente în cultura tehnologiei.

Se pare că aproape fiecare caracteristică software nouă sau produs trebuie să aibă ceva „AI” în ea, iar Meta, care a trecut de la concentrarea puternică pe metavers la AI, odată ce a devenit clar că lumea virtuală imaginată de Zuckerberg nu era populară, nu face excepție.

Meta a anunțat o suită de noi funcții AI, care variază de la instrumente de editare în Instagram la un nou asistent AI numit Meta AI.

„Meta AI este un nou asistent cu care poți interacționa ca o persoană, disponibil pe WhatsApp, Messenger, Instagram și în curând pe ochelarii inteligenți Ray-Ban Meta și Quest 3”, explică Meta într-o declarație publică de presă.

Vezi și: Meta riscă o nouă amendă: cât de mare este suma, ce a făcut de data aceasta

Meta a folosit postări publice pentru a-și antrena algortimul

Se pare că asta nu e tot, deoarece Meta a folosit și postări publice pe Facebook și Instagram pentru a antrena părți ale AI, potrivit președintelui Meta Afaceri Globale Nick Clegg.

„Am încercat să excludem seturile de date care au o mare preponderență de informații personale”, a declarat, de asemenea, Clegg.

Clegg a continuat explicând că a folosit postări publice de fotografii și text pentru a-și antrena AI. Fotografiile au fost folosite pentru a antrena Emu, AI-ul care se află în centrul viitorului editor de imagini AI pe Instagram, iar textul a fost folosit pentru a consolida cunoștințele despre botul de chat.

Utilizarea informațiilor publice pentru a instrui AI este un subiect sensibil de discuție de ceva timp. Clegg s-a referit și la asta, spunând că se așteaptă la „o cantitate echitabilă de litigii” pentru a determina dacă utilizarea materialelor protejate prin drepturi de autor pentru a antrena o AI este protejată de Fair Use.

„Dacă conținutul creativ este acoperit sau nu de doctrina existentă a utilizării loiale… Credem că este, dar bănuiesc cu tărie că acest lucru va genera litigiu”, a mai spus el.

Vezi și: Șeful Facebook anunță un plan îndrăzneț: va integra inteligența artficială în fiecare produs Meta