Cum se majorează vârsta de pensionare în România, care sunt condițiile de pensie anticipată fără penalizări. Detaliile oficiale de la Minister

de: Alexandru Puiu
04 12. 2023

Vârsta de pensionare în România a făcut subiectul multor dezbateri în ultimii ani, iar asta nu se va încheia curând, mai ales că mecanismul de majorare planificat pentru următorul deceniu a ridicat multe întrebări în țara noastră.

Cele mai recente detalii legate de acest subiect au venit de la Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu și includ atât vești bune, cât și mai puțin bune. În condiții ideale, majorarea vârstei de pensionare este corelată cu speranța de viață dintr-o țară, iar având în vedere că în perioada următoare nu se întrevăd creșteri semnificative pe acest subiect, este improbabil să se schimbe legea pe acest subiect. Pe de altă parte, este inevitabilă alinierea vârstei de pensionare între femeile și bărbații din România, cu o mențiune importantă. Ca femeie, te poți pensiona anticipat fără penalități, în funcție de numărul de copii pe care i-ai făcut, după formula 6 luni în minus pentru un copil.

Citește și: Se întâmplă cu pensiile românilor în 2024, iar datele sunt clare. Pensionarii care vor fi avantajați, cine are de pierdut la ”indexare”

Cum se calculează vârsta de pensionare în România

În ceea ce privește legătura dintre vârsta de pensionare și speranța de viață, ministrul Muncii a spus că nu există motive de îngrijorare.

„În primul rând trebuie să știți că aceasta este o garanție că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar, ad-hoc, în funcție de guvernele care vor fi la guvernare. Deci ați văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață. Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește”, a spus ministrul.

Citește și: Cât trăiesc femeile în România, comparativ cu cele din UE: Ce este speranța de viață sănătoasă

Crește vârsta de pensionare la femei

Pe parcursul următorului deceniu, va crește vârsta de pensionare. „Singura vârstă de pensionare care crește este, în baza noii legi, este vârsta de pensionare pentru femei, dar care, a fost o condiție la impuse și nu la liber-alese. A fost deja o condiționalitate care a venit din PNRR-ul negociat de guvernele de dreapta din 2021, pe care noi am îndulcit-o pentru românce, cu cele două măsuri complementare.

Am echilibrat prin perioada de creștere copil, stagiul de cotizare contributiv, respectiv pentru fiecare copil se reduce vârsta de pensionare cu șase luni”, a declarat ministrul Muncii pentru Alba24.

În final, vârsta de pensionari a femeilor din România va fi de 63 de ani în 2030, urmând să ajungă la 65 de ani în 2035. Potrivit ministrului Muncii, „noi avem acum 62 de ani și o lună, vârsta de pensionare în sistemul public de pensii”. Cu toate acestea, „până în 2030 vom avea 63 de ani vârsta de pensionare, iar până în 2035, va trebui să avem vârstă de pensionare de 65 de ani pentru femei”.

„Dar, pentru că noi nu pedepsim femeile, am venit cu echilibrarea acestei creșteri a vârstei de pensionare, cu scăderea datorită nașterii și creșterii copiilor, respectiv cu considerarea perioadei de creștere a copilului drept perioadă contributivă”, a concluzionat oficialul.