Cum poate fi detectat cancerul. Descoperirea fascinantă a cercetătorilor
Cancerul este maladia ce ne sperie cel mai mult și pe bună dreptate. Dar descoperirea lui din timp oferă – cel puțin în unele tipuri de cancer – șansa de a-l învinge. Pe măsură ce tehnologia avansează, multe boli pot fi detectate, prevenite și tratate mai degrabă cu ajutorul celulelor, decât cu al medicamentelor. Un studiu recent arată cum poate fi detectat cancerul folosind o simplă bacterie.
Cum poate fi detectat cancerul
Ramura medicinii ce se ocupa de acest aspect se numește terapie celulară. Ea este folosită deja în studii experimentale, în anumite situații, precum cea în care pacienții primesc un transplant microbian de fecale („poo transplants”), atunci când bolnavii prezintă infecții gastrointestinale severe sau în transplantul de măduvă osoasă pentru tratarea cancerului de sânge.
Folosind biologia sintetică, la ora actuală se pot crea și îmbunătăți celule care pot gestiona diferite boli. Într-un studiu recent publicat în Science, oamenii de știință de la South Australian Health & Medical Research Institute au dezvăluit cum au manipulat o bacterie pentru a detecta cu succes cancerul.
Genele sunt unitatea fundamentală a moștenirii genetice, fiind cea care îți oferă, de exemplu, culoarea ochilor tatălui tău sau zâmbetul mamei. Transferul de gene este procesul prin care genele sunt transferate de o celulă la alta.
Ele se pot moșteni „pe verticală” – când o celula își reproduce ADN-ul și se divide în două celule separate, proces prin care se explică moștenirea ADN preluată de la părinți.
De asemenea, genele pot fi moștenite, se pot transmite și „pe orizontală” – când ADN-ul este transmis între celule neînrudite, în afara liniei genealogice de moștenire. Acest tip de proces este des întâlnit în lumea microbiană.
Descoperirea fascinantă a cercetătorilor
O anumită bacterie poate salva genele dintr-o celulă ce nu conține ADN, aflată în imediata sa apropiere. Acest ADN este eliberat atunci când o celulă moare. Bacteria respectivă preia acel ADN, printr-un proces numit competență naturală.
Cercetătorii au presupus că acea bacterie ar putea fi manipulată genetic pentru a detecta cancerul, din moment ce acesta înseamnă, practic, o schimbare a ADN-ului unei celule. Ei au făcut experimente în cazul cancerului colorectal.
Pentru acest lucru, ei au ales Acinetobacter baylyi, o bacterie naturală competentă.
„Echipa noastră a modificat genomul A. bayly în așa fel încât să conțină secvențe lungi de ADN „în oglindă” față de cel detectat la persoanele cu genele cancerului pe care doream să le detectăm.
Aceste secvențe ADN „complementare” funcționează ca niște tampoane lipicioase, atunci când ADN-ul specific tumorii este preluat de bacterie și integrat în genomul acesteia”, a spus gastroenterologul și oncologul Dan Worthley, membru al echipei, scrie IFLScience.
Cercetătorii au încercat apoi să activeze alte gene integrate de bacterie – în acest caz, pe cele rezistente la antibiotice – pentru a deveni „semnale” de detectare a cancerului. Dacă bacteria se putea dezvolta într-un mediu încărcat de antibiotice, acest lucru însemna că genele rezistente la acestea erau active. De aceea, ele puteau semnala prezența cancerului.
Oamenii de știință au implantat acești biosenzori atât în șoareci sănătoși, cât și în unii care aveau cancer colorectal, observându-i timp de mai multe săptămâni.
Apoi au comparat situația ambelor grupuri, de fuseseră amestecate, fără a se ști exact starea de sănătate a fiecărui exemplar. Biosenzorii au putut detecta fără greșeală toate cazurile în care șoarecii prezentau tumoarea malignă.
Echipa de experți a botezat aceasta tehnologie CATCH – testare celulară țintită și, deocamdată, nu poate fi folosită în clinicile umane, fiind necesare mai multe studii în acest sens. Dar CATCH reprezintă o mare promisiune medicală pentru viitorul detectării precoce a cancerelor și a infecțiilor.