Cum faci bani din pârât vecinii, mai rău ca pe vremea Securității. Soluția ciudată pentru a aduce bani la buget, direct de la Guvern
Autoritățile române se pare că au pierdut complet lupta cu evaziunea fiscală și identificarea marilor datornici. Ce le-a mai rămas este să ne denunțăm unii pe alți, în speranța îmbogățirii rapide. Nu de alta, dar propunerea implică să-ți pârăști vecinul care face bani pe OLX sau vecina care se ocupă de videochat și să-ți iei comision.
La fel ca în trecut, cea mai nouă idee a ministrului Finanțelor de a aduce bani la bugetul de stat și de a acoperi deficitul bugetar este să mute efortul pe românii obișnuiți. Propunerea lui Marcel Boloș este să denunți un evazionist fiscal și să primești 1% din valoarea fraudei. De partea cealaltă a baricadei, premierul și-a propus să-i demită pe șefii de la ANAF și Vamă. Va fi interesant care dintre cele două măsuri se va aplica prima, dacă nu amândouă.
De combaterea evaziunii fiscale se ocupă românii, ANAF-ul se digitalizează
Dacă inițiativa propusă de ministrul Marcel Boloș pentru Observator va deveni lege, românii ar trebui să rezolve problema evaziunii fiscale. Semnalezi anonim un caz al unei persoane fizice sau firme care se ocupă cu bani la negru, iar de la jumătatea anului viitor, vei primi un procent din pradă.
„Ne gandim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că e, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională.”, a explicat Marcel Boloș pentru sursa citată.
Citește și: România, la coada Europei. Încasarea TVA-ului, la noi în țară, „pe chituci”, cine este de vină
Ce fapte poți semnala ANAF ca să te îmbogățești
În cazul în care vrei să faci bani de pe urma unei firme cu care a interacționat, după angajator sau un vecin de bloc, online, anomic, poți semnala o potențială evaziune fiscală. Nu de alta, dar aceasta ajunge la 10% din PIB sau 160 de miliarde de lei, iar acei bani ar trebui să ajungă la bugetul de stat.
În teorie, un pas important în rezolvarea problemei va fi introducerea obligatorie a facturii electronice pentru toate tipurile de tranzacții realizate între firme. Facturile vor fi încărcate într-o platformă online, iar un algoritm de inteligență artificială, cel puțin în teorie, va detecta suspiciunile de evaziune fiscală pe întregul flux de activitate, ca ulterior să emită alerte. Acestea din urmă, în condiții ideale, vor duce la investigații.