Cum cumperi vechime la pensie din octombrie. S-au schimbat dările la stat, plătești mai mult

de: Alexandru Puiu
10 10. 2023

Din cauza majorării salariului minim pe economie la 3.300 de lei de la 1 octombrie 2023, s-au modificat ca un bulgăre de zăpadă o serie de dări la stat. Inclusiv români care speră să-și completeze stagiul de cotizare la pensie prin achiziția de vechime sunt afectați.

În continuare, românii care nu au stagiul minim de cotizare, dar au atins vârsta pensionării, au posibilitate de a cumpăra vechime în România. În acest scop, trebuie să semneze un contract de asigurare socială cu Casa Națională de Pensii și să efectueze o serie de plăți pentru anii de vechime care lipsesc. Din păcate pentru ei, din această lună, vor plăti mai mulți bani pentru a acoperi perioadele în care nu s-a cotizat la sistemul autohton de pensii.

Citește și: Cum se calculează pensiile în România, conform noii legi. Noua formulă de calcul, direct de la Casa de Pensii

Ce se întâmplă cu stagiul de cotizare la pensie, cum îl completezi

Până la finalul anului 2024, a fost prelungit mecanismul prin care cei interesați își pot completa stagiul de cotizare. Ca referință, particularitatea cu pricina a fost introdusă în lege prin OUG nr. 163/2020 și, în forma sa inițială, ar fi trebuit să se încheie în septembrie 2023.

În orice caz, cei care nu au ieșit încă la pensie, pot plăti contribuția de asigurări sociale (CAS) pentru perioada în care nu au contribuit. Vorbim de cel mult șase ani anteriori lunii încheierii unui contract de asigurare.

Citește și: Informația momentului pentru 5 milioane de pensionari. Creșterea pensiei mult sperată ar intra din 2024. FMI: „Este o creştere mare”

În contextul în care salariul minim a crescut la 3.300 de lei de la 1 octombrie, au crescut și nivelul minim al venitului lunar asigurat, dar și sumele ce trebuie plătite lunar s-au majorat din acel moment. Concret, nivelul minim al venitului lunar asigurat, care este, de fapt, salariul minim brut pe țară, este, în cazul contractelor încheiate în baza OUG nr. 163/2020 după data de 1 octombrie 2023, de 3.300 de lei, conform Avocatnet.ro.

Cât plătești pentru vechime la pensie

Românii care au încheiat un contract de asigurare socială în baza OUG nr.163/2020 până la 1 octombrie 2023, vor plăti în continuare suma premergătoare majorării salariului minim pe economie. Apoi, OUG 163/2020 prevede că „baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială”.

Pentru a cumpăra vechime la pensie la momentul de față, vorbim de cota 25% CAS din salariul minim brut. Până în octombrie 2023, suma de plată era 750 de lei. De la 1 octombrie, valoarea este de 825 de lei pe lună.