Cum atragi mai repede atenția unei pisici: oamenii de știință par să aibă răspunsul

de: Iulia Kelt
09 05. 2023

Oamenii de știință s-au străduit să afle care este cea mai bună abordare pentru a determina o pisică să interacționeze cu tine.

Un nou studiu are ca punct principal de interes întocmai acest subiect.

Domesticizarea pisicilor și a câinilor a făcut ca unele dintre aceste animale să petreacă acum mai mult timp cu oamenii decât cu propria lor specie. Acest lucru a condus la dezvoltarea socio-cogniției, ceea ce cercetătorii și-au dorit să aprofundeze.

Se știe că, spre exemplu, câinii se uită la fețele umane și ascultă indiciile vocale ca o modalitate de a interacționa cu oamenii, dar cum rămâne cu pisicile?

Un nou studiu tinde să facă lumină în ceea ce le privește pe micuțele feline

Noua cercetare a încercat să coroboreze sensibilitatea pisicilor la diferite indicii umane, explorând dacă imaginea sau sunetul sunt mai importante.

Cu ajutorul a 18 pisici domestice (8 femele, 10 masculi) ce locuiesc într-o cafenea, ei au încercat patru abordări diferite pentru a atrage atenția unei pisici: folosirea indiciilor vizuale, utilizarea indicațiilor vocale, folosindu-se de ambele, sau niciunul (ca metodă de control).

„Știind că pisicile au dezvoltat sunete specifice pentru a interacționa cu oamenii, am emis ipoteza că ar fi mai dornice să abordeze un om care se angajează în comunicarea vocală, în comparație cu comunicarea vizuală”, au explicat oamenii de știință.

Rezultatele diferitelor condiții experimentale au arătat că, de fapt, pisicile au interacționat semnificativ mai rapid la comunicarea vizuală și bimodală, atât vizuală, cât și vocală, comparativ cu indicii vocali în exclusivitate.

Se pare că dacă vrei să atragi atenția unei pisici de pe stradă, chiar trebuie să fii aproape de ea, ca ea să poată comunica cu tine vizual.

„Luate împreună, rezultatele noastre sugerează că pisicile prezintă o preferință marcată atât pentru indiciile vizuale, cât și pentru cele bimodale adresate de oameni nefamiliari, în comparație cu indiciile vocale”, au concluzionat autorii.

„Descoperirile noastre oferă dovezi suplimentare pentru apariția abilităților socio-cognitive compatibile cu oamenii la pisici, care favorizează adaptarea lor la o nișă condusă de om”, s-a adăugat în studiu.