Cum arată viața în „gulagul” modern, în cea mai închisă țară din lume. „Nu am simțit că sunt o ființă umană”

de: Dumitrescu Andrei
27 03. 2023

Execuții extrajudiciare, închisoare fără proces, tortură, rații de înfometare care îi lasă pe prizonieri atât de înfometați încât unii ajung să mănânce insecte.

Acestea sunt doar câteva dintre abuzurile obișnuite în închisorile nord-coreene și în alte centre de detenție, potrivit unor foști deținuți ale căror mărturii stau la baza unui nou raport publicat săptămâna aceasta de un organism de supraveghere a drepturilor omului.

Folosind interviuri cu sute de supraviețuitori, martori și autori de abuzuri care au fugit din țară, împreună cu documente oficiale, imagini din satelit, analize arhitecturale și modelări digitale ale unităților penitenciare, ONG-ul non-profit Korea Future a construit ceea ce consideră a fi cea mai detaliată imagine de până acum a vieții din interiorul sistemului penal al acestei țări secrete.

„Scopul raportului nostru este, în esență, de a dezvălui încălcările drepturilor omului care au avut loc în cadrul sistemelor penale din Coreea de Nord. Raportul constată că, chiar și după 10 ani de la înființarea de către ONU a unei comisii de anchetă, există în continuare încălcări sistematice și răspândite ale drepturilor omului”, a declarat Kim Jiwon, un investigator al Korea Future, care are birouri la Londra, Seul și Haga și care se concentrează pe probleme legate de drepturile omului în Coreea de Nord.

„Comparabil cu Gulagul sovietic”

Pe lângă construirea unor modele 3D ale unora dintre locurile de detenție, grupul a documentat ceea ce crede că sunt peste 1.000 de cazuri de tortură și tratamente crude, inumane sau degradante.

„Comparabil cu Gulagul sovietic, sistemul penal al Coreei de Nord nu este acela de a reține și reabilita persoanele condamnate de instanțe în facilități sigure și umane. De asemenea, scopul său nu este nici acela de a diminua recidiva și de a crește siguranța publică”, se arată în raport.

Raportul afirmă că a identificat sute de participanți activi despre care susține că au luat parte la violențe și solicită anchete și urmăriri penale pentru abuzuri. Korea Future a folosit mărturii ale martorilor și imagini din satelit pentru a cartografia 206 centre de detenție, în fiecare provincie nord-coreeană, susținând că abuzurile sunt comise personal de oficiali de rang înalt, precum generali majori.

Korea Future speră că alte țări vor lua în considerare posibilitatea de a intenta procese interne împotriva agenților nord-coreeni și că unele dintre descoperirile sale pot fi folosite ca dovezi. De asemenea, speră că țările occidentale vor aplica sancțiuni specifice împotriva unora dintre acuzații din raport.

Coreea de Nord neagă în mod frecvent acuzațiile de încălcare a drepturilor omului – în închisorile sale sau în altă parte – susținând adesea că acestea fac parte dintr-o campanie orchestrată de SUA împotriva sa. Săptămâna aceasta, la scurt timp după o reuniune a ONU privind situația drepturilor omului în țară, Coreea de Nord a emis o declarație în care a afirmat că „denunță și respinge cu hotărâre” ceea ce a caracterizat drept „o campanie de presiune asupra drepturilor omului organizată de SUA”.

„Nu am simțit că sunt o ființă umană”

Anchetatorii de la Korea Future și de la ONU spun că mulți deținuți devin atât de dezumanizați de abuzuri încât încep să simtă că le merită cumva. De asemenea, mulți dintre ei pur și simplu nu au nicio noțiune despre drepturile omului cu care să își încadreze experiența.

„Când creștem iepuri, îi ținem în vizuini cu garduri și le dăm mâncare. În închisoare, era ca și cum noi eram iepurii, ținuți într-o celulă și cărora li se dădea mâncare de după gratii… nu eram tratați ca oameni, ci ca un fel de animale”, a declarat supraviețuitorul, al cărui nume CNN a fost de acord să îl protejeze, deoarece în Coreea de Nord familiile transfugilor se pot confrunta cu represalii.