Cum arată un buncăr antiatomic ce a fost ultra-secret timp de 60 de ani. „E ca o capsulă a timpului”. Foto
Un buncăr antiatomic ce a fost ultra-secret timp de 60 de ani a fost deschis publicului în Danemarca, după ce a fost transformat într-un muzeu dedicat temerilor și tensiunilor ce au marcat perioada Războiului Rece. Clădirea subterană ar fi trebuit să îi protejeze pe membrii guvernului danez și pe regină în cazul izbucnirii unui conflict nuclear.
Buncărul antiatomic, transformat în muzeu
Buncărul antiatomic se află în pădurea Rold din Iutlanda, în nordul Danemarcei, la aproximativ 400 de kilometri vest de Copenhaga. Complexul Koldrigsmusset Regan Vest a fost construit în anii 1960, la apogeul tensiunilor din perioada Războiului Rece.
Clădirea subterană ar fi urmat să-i adăpostească pe membrii guvernului danez și pe regina Danemarcei, în cazul în care ar fi izbucnit un conflict nuclear. Planul era ca țara să fie condusă din acest adăpost aflat la 60 de metri sub pământ.
Existența acestui buncăr a fost dezvăluită de autoritățile daneze abia în anul 2012. După mulți ani de pregătiri, buncărul a fost deschis pentru prima oară pentru accesul publicului în februarie 2023, ca muzeu ce aduce aminte de perioada Războiului Rece.
Numărul vizitatorilor acestui buncăr este limitat la 50.000 anual, iar accesul în clădirea subterană a fost limitat la grupuri de zece persoane pentru tururi de 90 de minute cu ghid. Buncărul este tip labirint și are doi kilometri.
Cum arată buncărul
Construcția complexului de buncăre Regan Vest a început în anul 1963 și a fost încheiată în cinci ani. Clădirea subterană are forma a două inele conectate, fiecare cu un etaj superior și unul inferior și peste 230 de camere menite să acomodeze prezența a 350 de persoane.
Cele mai multe dintre acestea urmau să fie miniștri și funcționari publici care ar fi urmat să asigure guvernarea țării într-una dintre cele mai întunecate perioade. Pe lângă aceștia, prezenți ar fi urmat să fie regina, dar și medici, jurnaliști și un preot.
„E o lume diferită aici. Ce e special este că tot ce e în acest buncăr e autentic. E ca o capsulă a timpului. O capsulă a timpului uriașă”, a spus directorul muzeului din Iutalanda de Nord, Lars Christian Norbach.
Poziția geografică a Danemarcei, membră a NATO din anul 1949, este importantă strategic, dar apropierea acestei țări de Cortina de Fier a făcut-o și vulnerabilă. Din acest motiv, guvernele țării au vrut să se pregătească pentru cele mai sumbre scenarii.