Cum arată sfârșitul pentru planeta noastră: ce se va întâmpla cu Pământul
Într-o zi, Soarele ne va înghiți planeta natală.
Tot ceea ce are un început are un sfârșit. Dar Pământul va mai exista foarte mult timp, iar sfârșitul lui va veni la miliarde de ani după ce oricine este în viață acum dispare.
Planeta noastră s-a format dintr-un nor gigant de gaz și praf în spațiu, care se numește nebuloasă, în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani. Primul continent s-ar fi putut forma la suprafața sa încă de acum 4,4 miliarde de ani.
Atmosfera Pământului timpuriu nu conținea oxigen, așa că ar fi fost toxică pentru ființele umane dacă ar fi fost prezente atunci. A fost foarte diferită de atmosfera Pământului de astăzi, care are aproximativ 21% oxigen. Multe forme de viață, inclusiv oamenii, au nevoie de oxigen pentru a trăi.
De unde a venit acel oxigen?
Oamenii de știință cred că oxigenul atmosferic a început să crească cu aproximativ 2,4 miliarde de ani în urmă, într-o schimbare pe care o numesc Marele Eveniment de Oxidare.
Pe suprafața Pământului existau deja microorganisme minuscule de ceva vreme. Unii dintre ei au dezvoltat capacitatea de a produce energie din lumina soarelui, așa cum fac plantele astăzi. Pe măsură ce au făcut-o, au eliberat oxigen. S-a construit în atmosferă și a făcut posibilă evoluția unor forme de viață mai complexe.
Acest lucru a durat mult timp. Primele animale, care ar fi putut fi bureți de mare, au apărut probabil cu aproximativ 660 de milioane de ani în urmă. În funcție de modul în care definim oamenii, oamenii au apărut în Africa cu aproximativ 200.000 de ani până la 2 milioane de ani în urmă și s-au răspândit peste tot de acolo.
Pământul va avea o viață lungă
Acum, când ne gândim la viitorul Pământului, știm că există doi factori esențiali de care oamenii au nevoie pentru a trăi aici.
În primul rând, Soarele furnizează cea mai mare parte a energiei de care au nevoie lucrurile vii de pe Pământ pentru a supraviețui. Plantele folosesc lumina soarelui pentru a crește și pentru a produce oxigen. Animalele, inclusiv oamenii, se bazează direct sau indirect pe plante pentru hrană și oxigen.
Celălalt lucru care face Pământul locuibil pentru viață este că suprafața planetei noastre continuă să se miște și să se schimbe. Acest mediu de suprafață în continuă schimbare produce modele meteorologice și schimbări chimice în oceane și pe continente care au permis vieții să evolueze pe Pământ.
Mișcarea pieselor gigantice ale stratului exterior al Pământului, numite plăci, este condusă de căldura din interiorul Pământului. Această sursă va menține interiorul Pământului cald timp de miliarde de ani.
Deci, ce se va schimba? Oamenii de știință estimează că Soarele va continua să strălucească încă 5 miliarde de ani. Dar va deveni treptat din ce în ce mai strălucitor și va încălzi Pământul din ce în ce mai mult.
Această încălzire este atât de lentă încât nici nu am observa-o. În aproximativ 1 miliard de ani, planeta noastră va fi prea fierbinte pentru ca oceanele să susțină viața. Este foarte mult timp: o viață umană medie este de aproximativ 73 de ani, deci un miliard înseamnă mai mult de 13 milioane de vieți umane.
Mult după aceea – peste aproximativ 5 miliarde de ani – Soarele nostru se va extinde într-o stea și mai mare pe care astronomii o numesc „gigant roșie”, care în cele din urmă va înghiți Pământul. Așa cum planeta noastră a existat cu peste 4 miliarde de ani înainte de apariția oamenilor, ea va dura încă 4 până la 5 miliarde de ani, mult după ce va deveni nelocuibilă pentru oameni.