Cum arăta locul în care locuiești acum, pe vremea dinozaurilor: această hartă interactivă îți arată

de: Ozana Mazilu
14 08. 2023

Pur și simplu, trebuie să introduci adresa ta în această hartă interactivă și poți vedea cum arăta locația pe vremea dinozaurilor și nu numai.

Folosind harta antică a Pământului, accesibilă gratuit chiar aici, poți face cu ușurință click și poți vedea cum a apărut Pământul de-a lungul eonilor.

Cum arăta locul în care locuiești astăzi în vremuri îndepărtate

Cu aproximativ 66 de milioane de ani în urmă, viața de pe planeta Pământ a fost întreruptă de un eveniment catastrofal. Mai exact, un asteroid cu aproximativ 12 kilometri lățime a aterizat în ocean, în apropierea Peninsulei Yucatán din Mexic, ceea ce a dus la dispariția dinozaurilor.

Așadar, aspectul Pământului, așa cum îl știm noi, este relativ nou. Pământul și marea pe care le vedem astăzi – din Eurasia, Americi, Africa, Antarctica și Oceania – sunt produsul unor plăci tectonice vaste care se unesc ca un puzzle. Foarte încet, însă, aceste piese de puzzle se mișcă. Nu vei observa acest lucru în timpul unei vieți umane, dar la scara a milioane de ani, masele de uscat ale Pământului îl pot face să arate ca o planetă total de nerecunoscut.

Astfel, instrumentul a fost creat de Ian Webster cu ajutorul datelor tectonice a plăcilor și hărților paleogeografice de C.R. Scotese din Proiectul PALEOMAP.

Mai exact, harta se deschide spre o vedere a planetei noastre de acum 240 de milioane de ani în era supercontinentului Pangea, dar poți selecta vederi de acum 750 de milioane de ani, până în prezent. Pentru utilizatorii de desktop, dacă ții apăsate tastele stânga și dreapta de pe tastatură, poți chiar să urmărești cum se despart continentele și, în cele din urmă, formează forma pe care o cunoaștem astăzi.

Harta oferă, de asemenea, opțiuni care îți permit să vezi momente importante din istoria vieții pe Pământ, cum ar fi primele vertebrate, primii hominini și dispariția dinozaurilor.