Cum arată cel mai iute ardei din lume, intrat în Cartea Recordurilor. Ce i s-a întâmplat cultivatorului după ce a mâncat unul întreg. „Am stat o oră în ploaie” – Foto

de: Ana Anițoiu
18 10. 2023

Cel mai iute ardei din lume, recent intrat în Cartea Recordurilor, a fost cultivat de un american într-o fermă din Carolina de Sud. Bărbatul a păstrat discreția în privința proiectului său, astfel încât să-și protejeze proprietatea intelectuală

Cel mai iute ardei din lume, în Cartea Recordurilor

Guinness World Records a stabilit că Pepper X este cel mai iute ardei din lume, surclasând după un deceniu ardeiul Carolina Reaper, care a înregistrat o medie de 1.641.183 de unități de căldură Scoville.

Pentru comparație, un ardei habanero atinge de obicei 100.000 de unități de căldură Scoville, dar Pepper X se înregistrează la 2,69 milioane de unități, conform testelor de laborator făcute la Universitatea Winthrop din Carolina de Sud.

Crescătorul și cultivatorul american Ed Currie a creat ambii ardei care au bătut recordul. Fiind vorba de un ardei brevetat, păstăile și semințele de Pepper X nu vor fi vândute.

„A fost un efort de echipă. Știam că avem ceva special, așa că am lăsat doar câțiva dintre cei mai apropiați membri ai familiei și prieteni să știe ce se întâmplă cu adevărat.”, a spus Ed Currie.

Scara Scoville a fost inventată în anul 1912 de farmacistul Wilbur Scoville, care măsoară de câte ori trebuie diluată capsaicina. Aceasta este substanța chimică ce le oferă oamenilor acea senzație de arsură dată de ardei – ce poate elibera dopamină și endorfine în organism.

Cel mai iute ardei din lume, aflat în Cartea Recordurilor

Cultivatorul: „Am stat o oră întins pe un perete de marmură, în ploaie”

Cultivatorul celui mai iute ardei din lume a început să cultive astfel de ardei ca hobby, după ce a reușit să-și depășească dependența de droguri și alcool. După ce a reușit să cultive Pcpper X, intrat în Cartea Recordurilor, americanul a mâncat unul întreg, fiind una dintre cele cinci persoane care au făcut acest lucru.

„Am simțit căldura timp de trei ore și jumătate. Apoi au apărut crampele. Aceste crampe sunt oribile. Am stat întins pe un perete de marmură timp de aproximativ o oră, în ploaie, gemând de durere”, a spus Currie.

Americanul a explicat că Pepper X este o încrucișare între un Carolina Reaper și un „ardei pe care un prieten mi l-a trimis din Michigan și care era brutal de iute”.

Avocatul cultivatorului a declarat că 10.000 de produse au folosit numele Carolina Reaper, fără permisiune. Într-un efort de a-și proteja proprietatea intelectuală și de a vedea profiturile de data aceasta, păstăile și semințele de Pepper X nu vor fi puse în vânzare. Singura modalitate de a gusta Pepper X va fi prin intermediul sosurilor picante vândute.