Cum ar fi fost dată peste cap teoria descoperirii Americii de niște maimuțe: ce au aflat cercetătorii

de: Ozana Mazilu
27 01. 2023

Dezbaterea cu privire la momentul exact în care oamenii au ajuns pentru prima dată în Americi ar fi putut fi dată peste cap de niște maimuțe, potrivit unei noi analize a instrumentelor din epoca de piatră, din Brazilia.

După ce au examinat artefactele din epoca Pleistocenului, autorii studiului au concluzionat că acestea au fost probabil modelate de micile primate, punând îndoieli majore cu privire la ceea ce odată au fost considerate dovezi puternice pentru ocuparea timpurie a regiunii.

Cum au derutat cercetătorii aceste maimuțe

Cercetătorii au analizat imaginile descoperirilor anterioare de pe situl arheologic Pedra Furada din statul brazilian Piauí, unde a fost descoperit un depozit de unelte din piatră datate cu 32.000 și 50.000 de ani în urmă. Datorită vechimii lor, aceste ustensile sunt văzute ca „cea mai robustă și mai coerentă dovadă care susțin o populație umană timpurie a continentului sud-american”, scriu autorii.

Totuși, ei menționează, de asemenea, că maimuțele capucine din Lumea Nouă sunt bune la producerea „depozitelor litice cu aspect uman”. Conform IFLScience, autorul studiului Agustín Agnolín de la Consiliul Național de Cercetare Științifică și Tehnică din Argentina (CONICET) a explicat că uneltele maimuțelor „sunt făcute, în general, din pietricele și roci mari plate care sunt folosite ca ciocane și, respectiv, nicovale cu care sparg nuci”.

„Acest lucru nu este foarte diferit de ceea ce au făcut multe grupuri umane. Unele dintre rocile despicate în timpul acestui proces ar putea fi cu ușurință unelte de piatră găsite în orice sit uman”, au adăugat cercetătorii.

O astfel de mimă a maimuțelor a dus la unele dezacorduri aprinse între arheologi cu privire la cine – sau ce – a creat zăcămintele de piatră de la Pedra Furada. Pentru a încerca să rezolve dezbaterea, Agnolín și colegii săi au reinterpretat unele dintre artefacte și le-au comparat cu atenție cu alte instrumente făcute atât de oameni, cât și de maimuțe.

Făcând acest lucru, ei au descoperit că obiectele găsite nu au nicio dovadă de artefacte. Astfel de caracteristici, spun ei, sunt „neobișnuite în majoritatea siturilor umane, dar abundente în siturile cu maimuțe”.

Având în vedere morfologia relicvelor, Agnolín spune că „este puțin probabil ca acestea să fi fost făcute de ființe umane”.