Cum ajung românii să fie executați silit de bănci: toți fac o greșeală mare, de la bun început

de: Mădălina Bahrim
14 10. 2023

Tot auzim despre cazuri în care băncile își execută silit clienții care nu mai pot să le dea înapoi banii împrumutați și ne întrebăm cum de au ajuns acești oameni într-o astfel de situație.

Ei bine, desigur că imposibilitatea de plată are tot atâtea posibile explicații, câte cazuri avem în derulare, însă în general oamenii fac o mare greșeală atunci când merg să ceară un împrumut – ignoră riscurile. De exemplu, nu iau în calcul faptul că e periculos să te împrumuți într-o altă monedă față de cea în care ești plătit.

Ce să nu faci când te împrumuți

Evită să iei credite în euro, de exemplu, dacă veniturile tale sunt în lei. Riști să te expui riscului valutar!

Cu alte cuvinte, dacă leul se devalorizează, rata ta va crește. Din nefericire, acest lucru e foarte posibil în perioada următoare, date fiind preciziunile economice conturate de CFA România.

Conform sursei citate, în luna iulie 94% dintre participanţi anticipau o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9894 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0438 lei pentru un euro, valori în scădere faţă de cele înregistrate în exerciţiul anterior.

„În contextul deficitului bugetar ridicat şi anticipaţiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în economie s-a redus. Consistentă cu această evoluţie, este observată o anumită revenire a anticipaţiilor inflaţioniste.

Astfel, s-au majorat atât inflaţia anticipată pentru următoarele 12 luni, cât şi rata de dobândă ROBOR 3M comparativ cu valorile înregistrate în exerciţiul anterior. De asemenea, cum o taxare suplimentară conduce la o scădere a cererii, şi anticipaţiile de creştere economică s-au redus faţă de exerciţiul anterior”, a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România.

Citește și Criza economică din România naște ”monștri”. Niciodată nu au fost atât de mulți bogați, români cu peste 100.000 de euro în conturi

Alt risc ignorat: gradul de îndatorare

Chiar dacă băncile sunt de acord să accepte un grad de îndatorare cu o rată de până la 40% din venit, e de preferat să eviți să mergi către gradul maxim de îndatorare admis.

Citește și Cele 2 mari pericole pentru banii românilor. Politicienii noștri, puși în fața faptului împlinit

Cu alte cuvinte, lasă-ți loc să respiri, lasă o marjă de eroare în veniturile tale, nu te împrumuta la maximum, fiindcă nu știi dacă salariul îți va scădea pe viitor sau dacă îți vei pierde locul de muncă. Nu trăim vremuri stabile, iar joburile nu mai sunt garantate pe viață, oricând poate să se întâmple ceva complet neprevizibil.