Cum a tăiat Guvernul din pensiile a peste un milion de români, fără să știi. Ce poți face să nu devii un pensionar vulnerabil

de: Alexandru Puiu
14 10. 2023

Noul set de măsuri fiscale adoptate de Guvern în urmă cu câteva săptămâni a fost privit cu foarte mare reticență de către mediul de afaceri autohton și cu cât trece mai mult timp de atunci, cu atât ies la iveală mai multe detalii care ating românii obișnuiți la buzunare.

Ce nu te-ai aștepta să se întâmple este ca viitorii pensionari să aibă de pierdut, într-o țară în care sistemul de pensii este departe de a fi sustenabil pe termen lung, iar singura șansă la un trai decent pentru mulți dintre români sunt pensiile private obligatorii – Pilonul II sau cele opționale – Pilonul III. Din păcate, aproape un milion de angajați riscă să aibă o pensie mai mică dacă nu sunt atenți și nu fac eforturi să repare ce a stricat Guvernul.

Citește și: După 35 de ani de muncă, o pensie de 2.100 de lei. Cum ajungi la această valoare, pensionarii trebuie să știe cum se calculează

Detaliul referitor la Pilonul II de pensii private obligatorii

Aproximativ un milion de angajați din agricultură, industria alimentară și construcții riscă să aibă pensia mai mică, din cauza faptului că, în noul pachet de măsuri fiscale, Guvernul a decis că acei români menționați mai sus nu vor mai cotiza automat la pensia privată din salariul lor brut. Decizia este cu atât mai absurdă cu cât, spre deosebire de banii cotizați obligatoriu la CAS, pensia de stat, cei din Pilonul II fac subiectul unor investiții, sunt înmulțiți în timp.

Practic, prin noul Cod Fiscal, se menționează clar că aproximativ 750.000 de angajați din construcții, industria alimentară și agricultură, la care se adaugă 200.000 de oameni din IT, nu vor mai plăti în mod automat contribuția la pensia privată obligatorie de 3,75% din brut. În contextul în care a plăti la Pilonul II devine un efort pe care cineva trebuie să-l facă în mod conștient și nu mai este obligatoriu, trebuie să completeze o cerere în acest sens, cei mai mulți vor decide să nu o facă. Astfel, pensia lor va fi semnificativ mai mică.

Citește și: Se taie pensiile speciale din România, este oficial. Lovitura dimineții pentru judecători, procurori, parlamentari

Exemplu de calcul pentru pensia celor care nu mai cotizează la Pilonul II

Un salariu mediu din industria IT este de 16.500 de lei brut. La momentul de față, respectivul plătește din valoarea cu pricina 4.125 de lei pentru pensia de stat și cea privată obligatorie, dar nu plătește impozit pe venit. Astfel, rămâne în mână cu 10.725 de lei.

Având în vedere modificările fiscale, salariatul respectiv va plăti impozit pe venit pentru suma care depășește 10.000 de lei. Asta se traduce prin 437 de lei. În schimb, nu mai contribuie automat la Pilonul II, pensia privată privată obligatorie, 3,7% din brut. Astfel, conform noului Cod Fiscal, salariul său va fi mai mic cu 62 de lei. Dacă alege să contribuie la Pilonul II de pensii, complet opțional, salariul său îi va scade cu 423 de lei.

”Ce se întâmplă în realitate este că la adăpostul anunțului privind facilități fiscale, oamenii primesc un cadou otrăvit, o sumă relativ redusă la nivelul salariului net pe care îl primesc acum în mână, în schimb, prețul pentru acest mic beneficiu este că acea contribuție care mergea la pilonul 2 nu mai ajunge nici acolo. Mai târziu, oamenii când vor înțelege ce s-a întâmplat vor fi nemulțumiți.”, a explicat Mihai Bobocea de la APAPR pentru Știrile ProTV pe marginea schimbărilor.