Cu cât vor fi majorate pensiile, după noua formulă de calcul. Cine va primi mai mulți bani 

de: Ana Anițoiu
04 10. 2023

Fosta șefă a Casei de Pensii Doina Pârcălab a explicat cu cât vor fi majorate pensiile după noua formulă de calcul și care dintre pensionari vor primi mai mulți bani.

Unele pensii vor crește și cu 30%, iar altele vor stagna

Conform Doinei Pârcălab, după noua formulă de calcul, unele pensii vor crește chiar și cu 30%, în timp ce altele nu vor crește deloc.

„Calculele sunt corecte, plecând de la ipotezele pe care ar trebui să le enunţăm. Nu discutăm de alte venituri care să facă parte din baza de calcul, pentru că în lege se vorbeşte şi de reconsiderarea elementelor care constituie baza de calcul. Sunt, de fapt, ajustările făcute pe formula de calcul plecând de la numărul total de puncte.

Atunci, vedem că unele pensii vor creşte şi cu un procent de 30%, altele vor creşte cu alte procente, altele, practic, aritmetic vorbind, nu ar trebui să crească. Dar, conform principiului că niciun venit nu trebuie să fie diminuat, atunci acele pensii vor rămâne la cuantumul actual.”, a explicat Doina Pârcălab, la Antena 3.

Bărbații, pensii mai mari decât femeile

De asemenea, fosta șefă a Casei de Pensii a spus că bărbaților le va crește pensia mai mult, întrucât ei au avut, prin această formulă de determinare a punctajului mediu, un stagiu complet de cotizare ce a pornit de la 30.

„Ori, în condiţiile în care discutăm pe scenariile cum că se va lua în considerare un stagiu complet de 25, diferenţa aceasta de 20% reprezintă exact procentul de majorare 30 faţă de 25″, a mai spus fosta șefă a Casei de Pensii.

Cele mai mari creșteri ale pensiilor în cazul bărbaților vor fi de până la 30%, în timp ce în cazul femeilor, acestea vor fi de până la 11%.

De unde vine diferența dintre pensii

Această diferență considerabilă rezultă in faptul că în cazul femeilor, stagiul complet de cotizare a pornit de la 25 şi a ajuns la 32 de ani şi 4 luni.

„Nu s-a atins stagiul de cotizare complet, în cazul bărbaților, şi, atunci, punctajul mediu, cel pe care îl avem acum ca element determinant al pensiei, nu a fost diminuat în acelaşi ritm. În situaţia în care avem creşteri negative, vor rămâne cu cuantumul aflat în plată şi în ipoteza în care nu se mai adaugă…

pentru că, în Legea 127, se are în vedere şi introducerea altor elemente în baza de calcul a acelor venituri care nu au avut caracter permanent şi atunci numărul total de puncte se poate majora”, a spus Doina Pârcălab.