Criza economică e inevitabilă: economiștii o numesc „recesiune”, dar va semăna mult cu momentul 2008

de: Mădălina Bahrim
09 01. 2023

Economiștii Băncii Mondiale vin cu noi avertismente dure cu privire la evoluția economiei globale în 2023. Din nefericire pentru noi, veștile nu sunt deloc bune.

Specialiștii în economie anticipează intrarea în recesiune. Din punct de vedere tehnic, recesiunea unei țări este atinsă când se înregistrează două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut (PIB). Analiștii economici spun că e un fel de mini-criză economică, cu implicații majore pentru economie. În cazul de față, nu vorbim doar despre o singură țară ce va intra în recesiune, ci despre foarte multe economii din întreaga lume ce urmează să aibă această soartă.

În cel mai recent raport al Băncii Mondiale, „Perspective economice globale” (Global Economic Prospects), care urmează să fie dat publicității marți, specialiștii instituției conturează un tablou sumbru al economiei mondiale.

I se spune „recesiune”, dar de fapt e vorba tot de o criză economică

Jurnaliștii Bloomberg, ce au avut acces la anumite documente din cadrul raportului, dezvăluie că Banca Mondială anticipează că evoluția economiei globale „ar urma să încetinească semnificativ, reflectând, într-un mod sincronizat, înăsprirea politicii monetare pentru a contracara inflația ridicată, înrăutățirea condițiilor financiare și perturbările continue provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia”.

Situația cea mai delicată ar urma să fie resimțită în țările mici, după cum notează prestigioasa publicație media.

„Este esențial ca autoritățile din țările emergente și în curs de dezvoltare să se asigure că orice sprijin fiscal se concentrează pe grupurile vulnerabile, că așteptările inflaționiste rămân bine ancorate și că sistemul financiar continuă să fie rezilient”, mai spun analiștii Băncii Mondiale.

De ce ar trebui să ne îngrijoreze noile previziuni ale Băncii Mondiale? Cel mai grav lucru într-o recesiune este, pe lângă faptul că economia încetinește, pericolul de a ne pierde locurile de muncă, mai ale dacă lucrăm în mediul privat și avem joburi dispensabile, fără o importanță deosebită, de care angajatorul se poate lipsi pentru a face economie.

Mediul privat se confruntă deja cu o presiune uriașă pe buget, din cauza crizei energetice și inflației, iar recesiunea ar acutiza această presiune. Reacțiile unor manageri ar putea fi de a disponibiliza personal, deși nu este o regulă bătută în cuie, depinde de strategia, de planurile și de potența financiară a fiecărei firme în parte.