Cristina Neagu, indusă în eroare de FRH. Ce a aflat când a ajuns în țară de la Campionatul Mondial de a făcut-o să-și anunțe retragerea

de: Beatrice Dumitru
13 12. 2023

Cristina Neagu a revenit în România de la Campionatul Mondial și și-a anunțat retragerea de la echipa națională. Vedeta României a fost indusă în eroare de Federația de Handbal cu privire la participarea ”tricolorelor” la Jocurile Olimpice de la Paris. Ce a spus Cristina Neagu.

România, pe locul 12 la Campionatul Mondial

Cristina Neagu s-a accidentat la genunchiul drept în meciul din Liga Campionilor, dintre CSM București – DVSC Schaefller. Cea desemnată de patru ori cea mai bună handbalistă a lumii, a făcut deplasare la Campionatul Mondial, dar nu a jucat decât în meciul cu Germania, pierdut de România. Înfrângerea a însemnat și ratarea calificării în sferturile turneului final.

Naționala antrenată de Florenmtin Pera a învins Polonia în ultimul meci din Danemarca, 27-26, dar a încheiat Campionatul Mondial pe locul 12 și a ratat și ultima șansă de calificare la Jocurile Olimpice, prin Turneul Preolimpic, la care ar fi putut participa dacă termina turneul final pe locul 10 la general.

Cristina Neagu joacă la CSM București. Sursa foto: Profimedia

Cristina Neagu: ”Îmi anunț în mod oficial retragerea”

La revenirea în țară, jucătoarele României știau că mai există o șansă să joace la Turneul Preolimpic, deși era clar încă dinaintea meciului cu Polonia că este imposibil.

Însă, Cristina Neagu spera să participe la ultima ei Olimpiadă sub tricolor, dar după ce a aflat că naționala nu mai are nicio posibilitate să se califice la acest turneul preolimpic, ea și-a anunțat, oficial, retragerea.

„Ce pot spune este că s-au făcut tot felul de calcule, am văzut că voi în presă ați spus că nu mai sunt șanse, oamenii noștri din Federație au spus că sunt.

Eu îmi anunț în mod oficial retragerea de la echipa națională dacă chiar nu mai sunt șanse de calificare la Turneul Preolimpic. Sunt 17 ani de când joc pentru echipa națională, în care am dat totul, timp în care am și suferit două accidentări grave. Ce am reușit, două medalii, niște locuri bune, 4 și 5… timpul ne va spune dacă a fost mult sau puțin. Ce pot spune cu certitudine este că ce am făcut pentru echipa națională și în general în carieră cred că va rămâne în istorie.

Citește și: Cristina Neagu nu vrea să mai audă de sport după ce se retrage din handbal. Ce a determinat-o să ia o astfel de decizie

Am spus dinainte că va fi ultimul Campionat Mondial pentru mine și că îmi doream enorm să ajung la Jocurile Olimpice, ar fi fost extraordinar pentru cariera mea la echipa națională„, a spus Cristina Neagu, la aeroport.

Cristina Neagu se retrage cu un bronz mondial (2015) și un bronz european (2010) în palmares, plus un bronz cucerit, în 2006, cu naționala de tineret la Mondiale.

Cum a fost posibilă confuzia FRH

Este clar că reprezentanții FRH nu erau foarte bine puși la punct cu criteriile de calificare la turneul preolimpic, Aceștia au crezut probabil că cele două locuri destinate Europei la acest turneu urmau să fie acordate pe baza clasamentului de la Campionatul Mondial. În acest caz, România ar fi obținut biletele și de pe locul 12.

Citește și: FRH, reacție după eșecul usturător al României la Campionatul Mondial. În ce meci ar putea juca Cristina Neagu

Dar pentru calificarea la turneul preolimpc contează clasarea de la ultimul Campionat European, iar atunci, naționala României a încheiat turneul final pe locul 12.