Creșterea vârstei de pensionare a scos peste un milion de oameni în stradă. Întreruperi de energie și trenuri oprite în Franța

de: Dumitrescu Andrei
19 01. 2023

Peste un milion de persoane au participat joi la demonstrații în toată Franța, oprind trenurile și reducând producția de electricitate, în semn de protest față de planurile guvernului de a crește vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani.

Guvernul a declarat că un total de 1,12 milioane de persoane au luat parte la demonstrații, inclusiv 80.000 la un marș în Paris, unde poliția a avut ciocniri scurte cu unii protestatari.

Opririle reprezintă un test major pentru președintele Emmanuel Macron, care a declarat joi că planul său de reformă a pensiilor, pe care sondajele de opinie arată că este extrem de nepopular, este „corect și responsabil” și că trebuie să fie pus în aplicare.

Protestatarii nu au fost de acord.

„Salariile și pensiile sunt cele care trebuie mărite, nu vârsta de pensionare”, scria pe o pancartă mare purtată de muncitorii care au deschis marșul de protest din Tours, în vestul Franței.

„Va trebui să-mi pregătesc cadrul de mers dacă reforma va fi aprobată”, a declarat Isabelle, 53 de ani, asistent social, spunând că munca ei este prea grea pentru a mai adăuga încă doi ani.

Poliția a apelat la gaze lacrimogene

Participarea a fost destul de numeroasă, chiar și pentru standardele franceze, și mai mare decât cea de la un prim miting împotriva unei reforme anterioare a pensiilor în 2019.

Liderul sindicatului dur CGT, Philippe Martinez, a declarat că au participat peste 2 milioane de persoane. În Franța, este obișnuit ca estimările poliției și ale sindicatelor să varieze foarte mult. Oricum ar fi, prezența la vot este un succes pentru sindicate, spun analiștii politici.

Poliția a tras pentru scurt timp gaze lacrimogene la marginea protestului de la Paris, când indivizi mascați, îmbrăcați în negru și cu cagule, au aruncat cu proiectile spre liniile lor. Aproximativ 30 de persoane au fost arestate, a declarat poliția.

Guvernul spune că reforma pensiilor este vitală pentru a se asigura că sistemul nu va da faliment. Amânarea vârstei de pensionare cu doi ani și prelungirea perioadei de plată ar aduce un plus de 17,7 miliarde de euro în contribuțiile anuale la pensii, permițând sistemului să se echilibreze până în 2027, potrivit estimărilor Ministerului Muncii.