Crește vârsta de pensionare, obligatoriu în toată România: decizia vine de la Bruxelles și e vorba de mulți bani la mijloc

de: Alexandru Puiu
27 02. 2023

Cea mai cruntă consecință a mortalității ridicate și natalității negative din țara noastră este creșterea vârstei de pensionare. Pentru a nu ajunge în situația în care să nu aibă cine să ne achite pensiile peste câțiva ani sau, în cel mai optimist caz, câteva decenii, românii vor ieși mai târziu la pensie.

Deși sunt numeroase proteste în Europa legate de creșterea vârstei de pensionare, mai ales în Franța, autoritățile române au îmbrățișat o practică similară. Femeile vor ieși din ce în ce mai târziu la pensie pe meleaguri mioritice, până când vârsta va fi identică cu cea a bărbaților, 65 de ani. Mecanismul de creștere a început deja să fie implementat, dar românii probabil că s-au săturat să vadă la prima mână inutilitatea protestelor din România.

Creșterea vârstei de pensionare din România, de la Comisia Europeană

Guvernul României, la solicitarea președintelui Comisiei Europene – Ursula von der Leyen, trebuie să crească vârsta de pensionare a femeilor până la 65 de ani, pentru a se egaliza vârsta standard de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților. Mențiunea a fost făcută în contextul Planului Național de Redresare și Reziliență.

În prezent, de la ianuarie 2023, vârsta de pensionare în rândul femeilor a fost deja majorată cu trei luni, până la 62 de ani, iar planul este clar pentru încă o majorare similară în următorul an, ca până în 2030, să vorbim de 63 de ani, iar în 2035, pensionarea femeilor din România se va face la 65 de ani, la fel ca la bărbați.

Chiar dacă planul este bătut în cuie, iar aceste majorări se realizează în conformitate cu prevederile Legii nr.263/2010, din motive cel puțin ciudate, Ministrul Muncii și Solidarități Sociale, Marius Budăi de la PSD, a insistat în weekend pe faptul că se va opune acestei măsuri. ”Înainte de a crește vârsta de pensionare trebuie să vorbim despre creșterea speranței de viață”,  a declarat Marius Budăi într-o emisiuni TV de pe România TV.

În mod inevitabil, ministrul a adresat și subiectul pensiilor speciale care, tot datorită angajamentelor făcute de țara noastră prin PNRR, ar fi trebuit eliminate. ”S-au solicitat niște informații suplimentare de Comisia Europeană, cred că este clar că în aceste zile se va închide acest raport. Așteptăm din moment în moment să vină raportul, îl vom traduce și urmează discuțiile cu Comisia Europeană. Va fi o continuare a discuțiilor, nu începerea lor”, a explicat Marius Budăi.