Crește vârsta de pensionare în România, este lovitura momentului pentru români: s-ar putea întâmpla ca în Franța

de: Alexandru Puiu
10 05. 2023

Sistemul de pensii din România nu este de mult timp într-o stare foarte bună, odată cu îmbătrânirea populației și scăderea semnificativă a natalității. Din acest motiv, discuțiile legate de creșterea vârstei de pensionare sunt într-un stadiu destul de avansat. Mai mult decât atât, vorbim de un jalon din PNRR ce trebuie materializat până în 2035.

Cele mai recent argumente legate de realitatea creșterii vârstei de pensionare în România au venit de la purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe. Printre altele, a atras atenția asupra faptului că schimbarea respectivă este prevăzută în PNRR și trebuie să se întâmple până în 2035. ”Trebuie să avem o dezbatere pe această temă, înainte de luarea unei decizii finale”, a insistat Stroe.

Ce spune PNRR despre vârsta de pensionare în România

În primul rând, este important de reținut că, în România, vârsta de pensionare a femeilor se va ridica la 65 de ani de la 62 de ani în prezent până în 2035. Cu trei luni s-a majorat deja, de la 61 de ani și 9 luni la 62 de ani începând cu 2023. Acesta este un punct din PNRR. „Decizia în zona pensionării este în directă relație cu speranța de viață și calitatea vieții. Sunt sisteme în Europa care aduc vârsta de pensionare peste 65 și sunt sisteme, ca în cazul României, care o au la 63 de ani”.

Deși vârsta de pensionare de 65 de ani există deja în mai multe țări, noi nu avem speranța de viață din acele teritorii. „Există la nivel sociologic o populație îmbătrânită și un sistem de pensii nefuncțional, dar și un sistem de calitate a vieții în creștere. Nu va fi o decizie la mod de impunere, ci trebuie să avem o dezbatere pe această temă înainte de luarea unei decizii finale”, a adăugat purtătorul de cuvânt al PNL.

În mod inevitabil, Ionuț Stroe a adus aminte de dezastrul din Franța provocat de reforma pensiilor și, implicit, de creșterea vârstei de pensionare. „În Franța acest sistem rigid în care s-a impus un nivel mai ridicat a fost dăunător. În România putem discuta despre asta, dar nu este cazul”, a precizat acesta.

În final, până și liberalul a spus că ”trebuie” să crească vârsta de pensionare și acel proces pare să fie inevitabil, indiferent dacă discutăm sau nu despre el.

„Până în anul 2035 trebuie să aducem vârsta de pensionare la 65 de ani, dar deocamdată nu se impune niciun fel de discuție pe această zonă, nu există nicio presiune din partea vreunui minister”, mai spune politicianul.