Cresc salariile bugetarilor, majorări fără precedent în România: ți-ai dori să lucrezi pe un astfel de post

de: Alexandru Puiu
15 03. 2023

Tot mai multe categorii de bugetari s-au bucurat de majorări salariale în ultimele două luni, pe lângă lefurile care au crescut brusc pentru că sunt calculate ca multiplu de salariu minim pe economie, care a crescut la 1 ianuarie 2023.

Cele mai recente majorări salariale pentru bugetari care au fost confirmate oficial vizează angajații din spitale, secții sau compartimente în care se tratează boli infecțioase. Ei vor primi un spor pentru condiții deosebit de periculoase, dacă un proiect care tocmai a trecut de Senat va fi adoptat și în Camera Deputaților. Cu această ocazie, se vor majora salariile angajaților din sistemul de asigurări sociale de sănătate și personalul contractual din spitalele publice, altul decât cel de specialitate medico-sanitar sau auxiliar.

Se schimbă legea salariilor la bugetari

Practic, proiectul legislativ ce urmează să ajungă în Camera Deputaților pentru dezbatere și vot final vizează modificarea Legii-cadru 153/2017 referitoare la salarizarea personalului plătit din fondurile publice, dar și actualizarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Printre alte prevederi incluse în proiectul legislativ, se dorește ca “personalul din unități, secții și compartimente de boli infecțioase” va putea beneficia de sporul pentru condiții deosebit de periculoase. Cuantumul sporului este de până la 85% din salariul de bază.

Principalul motiv pentru majorarea salariilor la bugetari are legătură cu faptul că “la nivelul întregului sistem de sănătate există o demotivare a personalului contractual încadrat în unități sanitare publice cu paturi, altul decât personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar, determinată atât de nivelul de salarizare, cât și de volumul și complexitatea activității, raportat la nivelul actual al salariilor”, se propune reglementarea unei modalități de majorare salarială pentru această categorie de lucrători, pe baza unor criterii ce vor fi stabilite prin ordin de Ministerul Sănătății (MS), conform avocatnet.ro. 

În final, salariile de bază ale personalului contractual încadrat în unități sanitare publice cu paturi, altul decât personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar vor fi stabilite prin asimilare, la nivelul celor calculate pentru funcțiile contractuale din aparatul central al Ministerului Sănătății.