Cresc pensiile românilor de la 1 ianuarie 2024. Vor fi majorări și de 40% pentru unii, care este criteriul
Într-o perioadă foarte dificilă pentru pensionarii din România, mai ales că iarna va veni cu facturi mai mari la energie, la fiecare câteva zile, oficialii guvernamentali se aruncă la scenarii din ce în ce mai optimiste legate de majorarea pensiilor.
Cele mai recente speculații au fost vehiculate de premierul Marcel Ciolacu, oficialul insistând pe faptul că reforma pensiilor din România va avea ca scop eliminarea numărul foarte mare de inechități din domeniu. Un lucru este însă sigur, o nouă lege a pensiilor ar trebui să-și facă simțite efectele până la 1 ianuarie, iar aceasta se va alinia cu una din trei variante realizate în colaborare cu Banca Mondială.
Citește și Se schimbă vârsta de pensionare în România eșalonat. La cât ajunge până în 2030 pentru românce
Majorarea pensiilor în România, subiect de noi promisiuni
„Vor fi majorate pensiile cu prioritate. Regula de bază a Comisiei în momentul acesta este pentru pensiile generale să majorăm pensiile și să închidem din inechitățile din interiorul legii. Eu îmi doresc ca până la 1 ianuarie să am promulgată legea pensiilor, întreaga reformă a pensiilor, prevăzută în cererea de plată numărul patru. Există trei variante făcute cu banca mondială. Eu merg în acest moment pe primul scenariu pe care l-am convenit cu Comisia”, a declarat Marcel Ciolacu într-o intervenție la Digi24.
În ceea ce privește variantele de majorare, deși sunt mai multe planificate, favorita liderului PSD vizează eliminarea inechităților. „Cea prin care se închid inechitățile. De exemplu, sunt oameni care au muncit 30 de ani, dar au pensia de 1.500 de lei. Deci ei au anii de muncă închiși, nu exista contribuție pe timpul lui Ceaușescu. Să-l scot din mormânt să-l cert? Nu pot.
Așa era sistemul comunist. Trebuie să venim cu un sistem astfel încât oamenii aceștia…nu mai sunt foarte mulți, dar sunt niște inechități. Este prima variantă. Eu îmi doresc să intre în vigoare de la 1 ianuarie și se va încadra într-un procent, pe întreaga anvelopă a pensiilor în România, care este de o sută de miliarde de lei, cu o creștere de 15%. Oricum o să fie cu minim inflația luată în calcul. Ar fi incorect față de pensionari să nu se vină cu această indexare”, a concluzionat șeful Executivului.
Cine va avea pensia mai mare cu 40% în România
„Cele pe contribuție și pensiile mari și ele trebuie să aibă o mărire, nu va fi atât de mare, poate va fi de 5%, alte mici vor crește cu 40% sau 20%, dar se va explica foarte clar. Nu am nicio reținere să revin, după ce avem draftul deja trimis la Comisie, vom avea primul feedback, o să venim în spațiul public și presupun că dna ministru îl va explica”, a ținut să explice Marcel Ciolacu.
Există și o șansă destul de mare, dacă este să-l credem pe social-democrat, că în România nu vor mai exista pensii de sub 1000 de lei, ca în prezent. „Nu putem condamna niște oameni care au prins un anumit sistem la subzistență, doar pentru că așa erau regulile pe timpul comunismului”, a insistat liderul PSD.