Creierul tău poate crea o amintire falsă mai repede decât crezi: explicația oamenilor de știință

de: Ozana Mazilu
17 04. 2023

Cercetările sugerează că oamenii pot genera amintiri false într-o clipă.

Într-o serie de patru experimente conduse de Universitatea din Amsterdam, cercetătorii au arătat unui număr de 534 de persoane literele alfabetului occidental în orientări reale și în oglindă. După ce unor participanți li s-a arătat un diapozitiv de interferență cu litere aleatorii concepute pentru a amesteca memoria originală, toți participanții au fost rugați să-și amintească o literă țintă din primul diapozitiv.

La jumătate de secundă după vizualizarea primului diapozitiv, aproape 20 la sută dintre oameni își formaseră o amintire iluzorie. Aceasta a crescut la 30 la sută după 3 secunde.

Cum ne creăm amintiri false

Creierul uman modifică amintirile în funcție de ceea ce se așteaptă să vadă. Deoarece oamenii incluși în studiu erau atât de familiarizați cu alfabetul occidental, creierul lor se aștepta să vadă literele în orientarea lor reală.

Când literele apăreau în oglindă (Ɔ în loc de C), oamenii aveau mai multe șanse să-și amintească pseudo-litera ca pe o literă reală, chiar și după ce au trecut doar milisecunde.

„Se pare că memoria pe termen scurt nu este întotdeauna o reprezentare exactă a ceea ce tocmai a fost perceput”, scriu cercetătorii.

„În schimb, memoria este modelată de ceea ce ne așteptam să vedem, chiar de la formarea primei urme de memorie”.

Cercetătorii au arătat că acestea au fost amintiri false, mai degrabă decât presupuneri greșite, întrebând participanții cât de încrezători sunt în amintirile lor, pentru un scor de la unu la patru.

„Participanții raportează în mod constant, cu mare încredere, că au văzut omologul real al unei pseudo-litere”, scriu cercetătorii.

Cercetătorii au diferențiat aceste amintiri false de erorile de percepție inițială, luând măsurători în două momente. Singura oportunitate a fost în cele 0,25 secunde în care literele au fost intermitente. Dacă erorile de percepție ar determina greșelile, rata de eroare ar fi aceeași 500 de milisecunde și 3 secunde mai târziu. Când rata de eroare a crescut în timp, aceasta a sugerat că se formează amintiri false.

Știm din experimentele conduse de psihologul Elizabeth Loftus și alții că amintirile false pe termen lung pot fi generate cu ușurință.