Credite mai ieftine pentru români și dobânzi subvenționate de state: Cine scoate bani din bancă cu condiții preferențiale
În România, există mai multe programe guvernamentale menite să întindă o mână de ajutor românilor aflați în situații mai mult sau mai puțin vulnerabile. Printre ele, se numără și creditele bancare asigurate de statul român.
În urmă cu câțiva ani, autoritățile de la București au inițiat două programe guvernamentale menite să ajute tinerii români. În 2023, inițiativele respective au beneficiat de o actualizare importantă, fiind majorată suma ce poate fi obținută, în timp ce condițiile de eligibilitate s-au mai relaxat. Este vorba de Student Invest și Family Start venite din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Cum iei credit cu dobânzi garantate de stat
Cele două programe ale statului român adresează nevoi și scenarii diferite. Programul „Student Invest” este destinat tinerilor care sunt înscriși la o facultate acreditată, iar limita maximă în cadrul acestui program este de 75.000 de lei (o creștere cu 50% față de anul precedent). Programul „Family Start” este conceput pentru a sprijini cuplurile tinere și are ca limită maximă a creditului suma de 150.000 de lei.
„În primul rând, la programul Student Invest, creditul o sa fie de 75.000 de lei (circa 15.000 de euro – n.r.), in creștere cu 50% față de anul 2022. Dobânda este subvenționată 100%. Un alt program ce permite tinerilor să obțină credite este Family Start, un program prin care aceștia pot obține credite pentru acoperirea cheltuielilor de nuntă, a celor cu spitalizarea, în cazul nașterilor, sau a celor cu grădinița sau școala copiilor”, a declarat Natalia Intotero, ministrul Familiei.
Tot ca o diferență importantă față de anii trecuți, din 2023, te poți bucura de sprijin din partea statului român chiar și pentru achiziționarea unui autovehicul nou sau second hand, cu o singură condiție. Cei care caută să obțină un astfel de credit garantat de stat în scopul menționat trebuie să aibă un venit net de 6000 de lei pentru fiecare membru al familiei sau de 7500 de lei pentru familiile conduse de un singur părinte.
„Aici vorbim despre cei care vor să beneficieze, să se încadreze cu un venit net de 6.000 de lei pe membru de familie si 7.500 de lei pentru familiile monoparentale. De asemenea, creditul este de 150.000 de lei, dublu față de anul 2022″, a mai declarat ministrul Natalia Intotero, potrivit Capital.