Creaturile cu 8 picioare care trăiesc pe fețele oamenilor. Cum scăpăm de aceste vietăți

de: Cojocaru Cristian
04 02. 2023

Formele de viață diferă de la organisme microscopice până la animale uriașe precum dinozaurii preistorici. Totuși, unele forme de viață continuă să surprindă oamenii de știiță, iar creaturile prezentate mai jos ajung să trăiască chiar și pe fețele oamenilor.

Aceste mici creaturi se regăsesc de cele mai multe ori pe fețele noastre. În ciuda prezenței unor microorganisme pe tenul nostru, nu reprezintă un pericol, cu toate că uneori ar putea depune și ouă în același loc.

Ciclul de viață al lor este de 14 zile, însă prezența lor acolo poate dura la infinit. De cele mai multe ori, vietățile cu opt picioare se regăsesc în zonele laterale ale nasului, pe frunte, pe gene, dar și în canalul urechilor oamenilor. Ele sunt cunoscute ca fiind Demodex sau acarianul feței.

Perioada preferată a organismelor de a se deplasa pe fețele noastre este în timpul nopții. Aceste creaturi se ascund în foliculul pilos și urăsc lumina. Locul ales de creaturile cu opt picioare de a-și duce traiul pe parcursul a celor două săptămâni este reprezentat de porii pielii, hrănindu-se cu sebumul secretate de piele.

După împerechere, depun ouă, iar după 14 zile de viață, mor și intră în descompunere. Oamenii prezintă două tipuri de astfel de paraziți, fiind vorba despre Demodex folliculorum cu o lungime de 0,3-0,4 mm și Demodex brevis care măsoară doar 0,15-0,2 mm.

Demodex follicularum (Foto: Universitatea din Reading)

Machiajul poate crea condiții pentru creaturile care trăiesc pe fețele oamenilor

Cele două tipuri de acarieni sunt semitransparenți și aproape imposibil de a fi detectați de ochiul uman, însă cu ajutorul unui microscop, ei pot fi observați. Aceștia prezintă 4 perechi de picioare care îi ajută să se deplaseze cu o viteză de 8-16 mm/h.

Desigur, nimănui nu-i place să știe că este gazda acestor mici creaturi, astfel că multe persoane se întreabă ce  metode există pentru a scăpa de ei. În primul rând, persoanele care prezintă un ten gras au mai multe șanse să fie infestați cu acarienii Demodex brevis. Aceștia din urmă se hrănesc cu ajutorul glandelor sebacee umane.

Unele studii au arătat că femeile care folosesc mult machiaj sunt mai predispuse la a fi invadate mai des de aceste organisme. Riscul crește și mai mult în rândul femeilor care seara evită să își dea jos machiajul. Majoritatea oamenilor sunt purtători ai acestor acarieni și nu prezintă simptome.

Cu toate că în general sunt inofensivi, uneori, pot cauza probleme sistemului imunitar, iar soluții pentru a ne curăța complet de ele nu există. Totuși, există mai multe produse de curățare care pot reduce numărul acestora, având în vedere că reușesc să supraviețuiască foarte bine spălării, chiar și în cazul excesiv.

Demodex sau acarianul feței (Foto: GETTY IMAGES)