Creatura care i-a uimit pe oamenii de știință. „Este cea mai mare din toate timpurile” – Foto
O creatură i-a uimit pe oamenii de știință. Aceasta a făcut parte dintr-un grup de antropode ce există de peste 300 de milioane de ani și a fost prezentată în documentarul „Life On Our Planet” lansat de Netflix, cu actorul Morgan Freeman în rolul de narator.
Cât de mare era creatura
Dintre toate speciile de miriapode care au existat de-a lungul celor peste 300 de milioane de ani, cea mai impresionantă trebuie să fi fost Arthropleura.
„Arthropleura a fost cel mai mare miriapod din toate timpurile, un adevărat titan al vremurilor sale, cu o lungime de peste 2 metri și o lățime de jumătate de metru.
Echipa a colaborat îndeaproape cu oamenii de știință pentru a crea, pornind de la dovezile fosile, cel mai precis din punct de vedere științific model de până acum al acestui artropod uriaș impresionant.”, a precizat Netflix într-un comunicat.
Arthropleura ar fi fost una dintre cele mai mari nevertebrate care au existat vreodată pe Pământ, când a trăit în urmă cu peste 300 de milioane de ani.
Creatura, mare cât o mașină
După ce au găsit un segment fosilizat de Arthropleura în comitatul englez Northumberland, oamenii de știință au reușit să-i mărească dimensiunile, dezvăluind că aceste milipede sau diplopode aveau o lungime de aproximativ 2,6 metri și o lățime de aproximativ o jumătate de metru.
După cum au menționat specialiștii de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, dimensiunile cestei creaturi erau asemănătoare cu cele ale unei mașini mici.
Rămășițele sale fosilizate au fost recuperate din Marea Britanie, Europa continentală și America de Nord, iar specialiștii le găsesc de aproximativ 170 de ani. Cel mai mare a fost găsit în Germania și i-a adus lui Arthropleura titlul de „cel mai mare artropod terestru din toate timpurile”.
Arthropleura putea crește atât de mult datorită conținutului ridicat de oxigen de pe Pământ din acea perioadă. În prezent, conținutul de oxigen este de aproximativ 21%, dar pe atunci acesta era situat între 26 și 30%.
Multe insecte și nevertebrate respiră printr-o rețea de tuburi numite trahee, alimentate de deschideri în torace și abdomen care aspiră aer. Într-un mediu cu un nivel scăzut de oxigen, acest lucru limitează capacitățile de creștere, deoarece creșterea prea mare poate complica obținerea de suficient aer, astfel încât se crede că conținutul mai ridicat de oxigen de pe Pământ, acum sute de milioane de ani, a dat un impuls nevertebratelor care trăiesc pe uscat.