Consumul de medicamente ne va ocupa tot mai mult timp din viață. Care sunt motivele, concluziile bulversante ale cercetătorilor

de: Gabriel Peneș
11 10. 2023

Consumul de medicamente a ajuns un lucru firesc pentru majoritatea persoanelor de pe glob, mai ales în timpul și după perioada de pandemie. Concluziile unui studiu recent merg însă și mai departe și arată că acest obicei ne va ocupa un timp tot mai mare din viață, inclusiv decât jobul.

Ce se va întâmpla cu consumul de medicamente

A lua o pastilă face deja parte din rutina zilnică pentru majoritatea oamenilor. Dar un studiu recent a indicat un lucru îngrijorător: consumul de medicamente ne va ocupa tot mai mult timp din viață.

Astfel, conform concluziilor cercetătorilor, generația de americani născută în 2019 va petrece mai mult timp din viață luând medicamentele prescrise de doctori decât cel petrecut în căsnicie, la job sau cu educația școlară.

Citește și: Ce este ”simulatorul de boli”. Legătura cu testarea de noi medicamente, ce spun cercetătorii

Sigur, această durată variază la nivel individual, mai ales că rețetele costă destui bani, ceea ce poate fi un inconvenient major pentru mulți, dar poate avea efecte negative la nivel de sănătate publică, cu repercusiuni asupra îmbătrânirii populației și creșterii poverii adusă de boli.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, Jessica Ho, profesor asociat de sociologie și demografie la Penn State (Universitatea de Stat din Pennsylvania) a folosit două baze principale de date.

Cât timp din viață vom irosi luând pastile

Prima s-a referit la numărul de rețete de medicamente prescrise în SUA între anii 1996-2019. Ho a combinat aceste informații cu cele despre nivelul mortalității, pentru a estima care ar fi speranța de viață a americanilor născuți în anul 2019 și cât la sută din existența lor și-o vor petrece cu consumul de medicamente.

Rezultatele finale au arătat că, în medie, un bărbat american născut în 2019 se poate aștepta să ia medicamentele prescrise pe rețete timp de 37 de ani, adică 48% din speranța sa de viață.

Citește și: Ce trebuie să faci cu medicamentele expirate. Puțini români cunosc această lege

În același timp, o femeie va irosi nu mai puțin de 47,5 ani, adică 60% din speranța ei de viață doar cu consumul de medicamente prescrise. Deși, de regulă, femeile încep să ia medicamente de la vârste mai tinere, acest lucru nu este singura cauză a acestei diferențe.

„Știm că o femeile încep să ia medicamente mai devreme decât bărbații, iar una dintre explicații este legată de controlul sarcinii și al contraceptivelor hormonale.

Dar diferența este legată, de asemenea, de folosirea mai mare de către acestea a medicamentelor psihoteraputice și a analgezicelor”, a spus Ho, într-o declarație.

Consumul de medicamente ne va lua mai mult timp decât jobul

Studiul, ce a fost publicat în Demography, a mai găsit diferențe și între grupurile rasiale și etnice în această privință. Astfel, se estimează că bărbații albi vor pierde mai mult timp din viață cu consumul de medicamente, în raport cu populația afro-americană și hispanică.

Acest lucru s-ar putea explica inclusiv prin accesul diferit al acestor categorii la sistemul de îngrijire și sănătate, a adăugat Ho.

Citește și: România, în topul țărilor în care oamenii nu merg la controale medicale preventive. Motivul, costurile prea mari

O altă problemă ar putea s-o genereze polifarmacia, adică luarea a 5 sau mai multe medicamente în același timp. Acum aproximativ 25 de ani, majoritatea americanilor luau un singur medicament o dată, dar actualul studiu a indicat că, la ora actuală, tendința e de a lua cel puțin 5 medicamente concomitent.

Oricum, intenția studiului nu a fost de a critica consumul de medicamente, în general, ci de a trage un semnal de alarmă asupra liniei dincolo de care acest consum devine „prea mare”, ocupând, totodată, prea mult timp din viață.