Condiția lui Putin pentru un dialog „serios” cu Ucraina. Ce trebuie să facă Zelenski

de: Cătălina Burghelea
05 01. 2023

Federația Rusă este deschisă dialogului cu Ucraina, condiţia fiind ca autorităţile de la Kiev să accepte „noile realităţi teritoriale” generate de operațiunea militară, a declarat, joi, preşedintele rus Vladimir Putin. În timpul unei discuții telefonice, șeful Kremlinului i-a transmis omologului turc Recep Tayyip Erdogan, care a îndemnat la un armistiţiu în Ucraina, că Moscova este deschisă unui dialog serios, doar dacă guvernul de la Kiev se conformează cererilor binecunoscute şi exprimate în nenumărate rânduri.

Putin a vorbit cu Erdogan la telefon. Acuzații pentru Occident

Anterior, liderul de la Ankara i-a transmis, într-o convorbire telefonică, omologului rus că eforturile de pace în războiul ruso-ucrainean ar trebui să fie susţinute de o încetare unilaterală a focului şi de o „viziune privind o soluţie corectă”.

În timpul discuțiilor cu Erdogan, Vladimir Putin a denunţat din nou „rolul distructiv al ţărilor occidentale” în conflict, din cauza livrărilor de arme, cruciale pentru armata ucraineană. Şeful statului rus a acuzat Vestul că „îndoapă regimul de la Kiev cu arme şi echipamente militare şi îi furnizează informaţii operaţionale şi de ţintire”.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus liderului rus Vladimir Putin că negocierile pentru a opri invadarea Ucrainei de către Rusia ar trebui susținute de o încetare unilaterală a focului. Biroul prezidențial a declarat că liderii au vorbit la telefon și că discuțiile de pace ar trebui să includă o „viziune pentru o soluție echitabilă”.

Un alt apel la pace a venit din partea Patriarhului Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, care dorește ca ambele părți să înceteze focul în timpul Crăciunului de rit vechi.

Zelenski refuză negocieri directe cu președintele Rusiei

În toamnă, Kremlinul a revendicat anexarea a patru regiuni ocupate parţial de armata rusă în Ucraina, în pofida unei serii de eşecuri militare pe teren, după schema anexării Peninsulei Crimeea în martie 2014.

În schimb, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski refuză să negocieze direct cu Vladimir Putin, insistând asupra eliberării pe cale militară a tuturor teritoriilor ocupate.

Membră NATO, Turcia nu s-a asociat sancţiunilor împotriva Rusiei, ci încearcă să menţină o poziţie de mediator între Kiev şi Moscova. De asemenea, Ankara joacă un rol cheie în acordul ce permite exportul de cereale ucrainene.