Concedieri în masă în România, mii de oameni își vor pierde locul de muncă: decizia vine de la Bruxelles
Siguranța locului de muncă este foarte importantă pentru sănătatea fizică și emoțională, mai ales într-o piață de recrutare foarte dificilă precum cea din România. Nu ajută nici vârsta un pic mai avansată, fiind semnificativ mai dificil să-ți găsești un job peste 40 – 45 de ani.
Complexul Energetic Oltenia este un mamut de companie de stat, cu peste 12.000 de angajați. Din păcate, în urma unui plan de restructurări convenit cu Comisia Europeană, mulți dintre ei își vor pierde locul de muncă în perioada imediat următoare. Este vorba de mii de români care vor fi forțați fie să iasă la pensie anticipat, fie să se reprofileze în carieră, să facă vreun curs.
În prima etapă, 4000 de români fără loc de muncă
Prima etapă de disponibilizare în masă la Complexul Energetic Oltenia va viza 4000 de angajați și, din câte se pare, se va desfășura înainte de finele acestui an. Practic, se vor efectua concedieri treptat, dar în număr foarte mare. Alte câteva mii de români vor rămâne fără job în următorii ani. Nu de alta, dar din cei 12.000 de angajați, până în 2030, trebuie să rămână mai puțin de 3000.
Decizia radicală a venit după ce Complexul Energetic Oltenia a închis minele de lignit și a decis să treacă în mod exclusiv la furnizarea de energie obținută din gaz metan și panouri solare. Dintre cei care vor rămâne fără locuri de muncă, unii se vor pensiona, alții for urma cursuri de recalificare.
„Acum avem un plan de restructurare aprobat, un plan de restructurare care presupune investiţii de un miliard de euro în Complexul Energetic Oltenia, 1.300-1.350 de megawaţi pe gaz, 747 capacitate instalată de fotovoltaic şi încă două unităţi, la Rovinari şi una la Turceni, care sunt în rezerva sistemului. (…) Trebuie să ne gândim că, până la urmă, CEO trebuie să reziste şi în 2026 şi în 2030 şi peste, în 2040. CEO trebuie să existe aici. CEO nu dispare. CEO nu înseamnă numai cariere miniere, ci înseamnă producţie de energie, gaz, fotovoltaic şi cărbune”, a ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe marginea acestui subiect.