Cometa „cu coarne” care se îndreaptă spre Pământ. Ce spun specialiștii despre ea

de: Anca Lupescu
31 07. 2023

O cometă vulcanică neobișnuită care zboară spre Soare pare să fi „crescut coarne” după ce a explodat, ceea ce a făcut-o să strălucească ca o stea mică și să arunce „magmă” super rece în spațiu. Este pentru prima dată când această cometă a fost văzută în erupție în aproape 70 de ani.

O cometă de mărimea unui oraș se îndreaptă spre Pământ

Cometa, denumită 12P/Pons-Brooks (12P), este o cometă criovolcanică – sau vulcan rece. La fel ca toate celelalte comete, obiectul de gheață este alcătuit dintr-un nucleu solid, umplut cu un amestec de gheață, praf și gaz, și este înconjurat de un nor pufos de gaz numit comă, care se scurge din interiorul cometei.

Dar, spre deosebire de majoritatea celorlalte comete, gazul și gheața din interiorul nucleului lui 12P se acumulează atât de mult încât obiectul ceresc poate exploda violent, aruncându-și afară măruntaiele înghețate, cunoscute sub numele de criomagmă, prin fisuri mari din învelișul nucleului, scrie Livescience.

Pe 20 iulie, mai mulți astronomi au detectat o explozie majoră din partea cometei, care a devenit brusc de aproximativ 100 de ori mai strălucitoare decât apare de obicei, potrivit Spaceweather.com. Această creștere a luminozității a avut loc atunci când coma cometei s-a umflat brusc cu gaze și cristale de gheață eliberate din interiorul cometei, permițându-i acesteia să reflecte mai multă lumină solară către Pământ.

În mod interesant, o neregularitate în forma cometei extinse face ca cometa să arate ca și cum i-ar fi ieșit coarne. De asemenea, alți experți au asemănat cometa deformată cu Millennium Falcon, una dintre navele spațiale iconice din Star Wars, potrivit Spaceweather.com.

Forma neobișnuită a cometei se datorează probabil unei neregularități în forma nucleului cometei 12P, a declarat Miles.

Printre cele mai lungi perioade orbitale

12P are una dintre cele mai lungi perioade orbitale cunoscute dintre toate cometele. Este nevoie de aproximativ 71 de ani pentru ca vulcanul plutitor să orbiteze complet în jurul Soarelui, timp în care este catapultat în cele mai îndepărtate zone ale sistemului solar.

Cometa urmează să atingă cel mai apropiat punct de Soare pe 21 aprilie 2024 și să se apropie cel mai mult de Pământ pe 2 iunie 2024, moment în care va fi vizibilă pe cerul nopții, potrivit Spaceweather.com.

Pământenii ar putea, prin urmare, să fie în primele rânduri la mai multe erupții în următorii ani.

Dar 12P nu este singura cometă vulcanică pe care cercetătorii sunt cu ochii în acest moment. În ultimii ani, au avut loc mai multe erupții notabile de pe 29P/Schwassmann-Wachmann (29P) – cea mai volatilă cometă vulcanică din sistemul solar.

În decembrie 2022, astronomii au asistat la cea mai mare erupție de pe 29P din ultimii aproximativ 12 ani, care a pulverizat în spațiu aproximativ 1 milion de tone de criomagmă. Iar în luna aprilie a acestui an, pentru prima dată, oamenii de știință au reușit să prezică cu exactitate una dintre erupțiile lui 29P înainte ca aceasta să se producă, datorită unei ușoare creșteri a luminozității, care a sugerat că mai mult gaz se scurgea din nucleul cometei în timp ce aceasta se pregătea să explodeze.