Codul Rutier pentru pietoni, bicicliști și conducătorii de trotinete. Amenzi fabuloase pentru cei care ignoră legea

de: Alexandru Puiu
14 11. 2023

Codul Rutier din România va suferi noi modificări în viitorul apropiat, iar cea mai importantă dintre ele vizează nivelul de atenție în trafic al pietonilor, bicicliștilor și utilizatorilor de trotinete electrice. Amenzile vor fi drastice, dacă legea ajunge să fie promulgată.

Cea mai recentă actualizare a Codului Rutier vizează extinderea amenzilor de circulație la un număr foarte mare de participanți la trafic, dincolo de șoferi. Cea mai mare problemă pe care încearcă să o rezolve noua lege este dependența de telefon mobil, în contextul în care mersul pe stradă cu ochii în telefon duce mai des decât crezi la accidente cu victime.

Citește și: Amendă de până la 20.000 de lei pentru românii care fac acest gest. Este complet interzis în România, chiar dacă pare banal

Ce amenzi îi așteaptă pe pietonii cu căștile pe urechi sau ochii în telefon

Dacă va ajunge să fie promulgată și publicată în Monitorul Oficial, inițiativa de modificare a Codului Rutier se va reflecta în amenzi de până la 435 de lei. Amenda ”lovește” atât pietonii care stau cu ochii în telefon, cât și cei care circulă pe trece cu căștile pe urechi sau cu aparatul de fotografiat în mână.

Modificarea legislativă vizează și conducătorii de trotinete sau biciclete, nu doar pietonii, deși scenariile detaliate mai sus sunt mai puțin răspândite în cazul celor din urmă. Mai mult decât atât, pe lângă scenariul în care persoanele merg pe trecerea de pietoni, vizează și situația în care oamenii traversează o linie de cale ferată pe jos, pe trotinetă sau bicicletă cu sursele de distragere menționate.

Citește și: Schimbarea Codului Rutier care ar putea să facă diferența, în sfârșit. Lovitura pentru tinerii cu bani, cei care vorbesc la telefon

Ar putea fi o soluție pentru dependența de telefon

În condiții ideale, astfel de sancțiuni aspre reprezintă o soluție pentru a descuraja și, la un moment dat, a vindeca dependența de telefon. Din păcate, mulți participanți la trafic, atât din mașină, cât și în afara ei, trăiesc cu impresia că au o atenție distributivă și nu se consideră un pericol pentru ei și pentru ceilalți.

Ca referință, doar în 2022, pe raza Capitalei, au avut loc peste 80 de accidente grave în care au participat pietoni. Până la momentul de față s-a ajuns la 52. Mai grav decât atât este însă că cinci persoane și-au pierdut viața în timp ce treceau pe la trecerea de pietoni.